Át tudom érezni azoknak a gondját, akiknek a kertjében vannak félárnyékos részek, és úgy gondolják, ide inkább nem is ültetnek semmit, úgy sem lesz szép. Mutatok neked 10 dísznövényt, amelyek még félárnyékban is szépen fejlődnek és virágoznak, akár a kertedben, akár a teraszodon.

Az én kertemben a terasz előtti virágágyás első felét még 5-6 óra napsütés éri, de az ágyás hátsó felét mindössze 4 óra, vagyis félárnyékban vannak a növények. Így az egységes virágágyásról, és teraszról, le kellet mondanom, mert ami a virágágyás első felében még szépen virágzik, a hátsó részen már nem nyílik.

Még a muskátlik is eltérő ütemben virágoznak, a terasz elején dúsan és folyamatosan nyílnak, de a terasz hátsó felén már kevesebb a virág. Így az idén kettéosztom az egészet és más-más növény kerül beültetésre.

Íme, 10 csodaszép növény, amelyek a félárnyékos kertben is szépen nyílnak és díszítenek:

  1. Hortenzia

Az én kedvenc növényem a félárnyékos részre a hortenzia, amely egész nyáron át gyönyörűen virágzik, és szerencsére nem kedveli a tűző napot. A tavalyi évben a szaporításával is próbálkoztam, cserépben és kertben egyaránt, és sikeresen, már szépen hajtanak a tavalyi dugványok is. A hortenziának ma már számtalan fajtáját megtalálod a kertészetekben, mind színben mind méretben is igen széles a kínálat. Cserépben vagy szabadföldben is nevelhető, magassága elérheti akár a két –három métert is. Nyáron a nagy melegben fontos a rendszeres öntözés, érdemes a kiszáradás ellen mulcsozni a talajt a növény körül, így kevesebb öntözéssel is beéri. A hortenzia kedveli a savanyú talajt, amelyet tőzeggel, vagy a kávézacc kiszórásával tudsz elősegíteni.

  1. Liliomok

A második nagy kedvencem a liliomok csoportja, amelyeket elég, ha egyszer elültetsz a kertedbe és évről évre gyönyörködhetsz a szépségükben. Az egyszerű sárga vagy narancssárga sásliliom, vagy a fehér és rózsaszínű királyliliom is fantasztikus látványt nyújtanak a kertben. A kertészeti katalógusokban már számtalan új fajta is felfedezhető, van olyan, amelyik két méter magasra is megnőhet, de van olyan, amelyik óriás méretű virágaival tűnik ki a növények közül.

A liliomokat sarjhagymákról tudod a kertedben szaporítani, de elég, ha megveszel kezdetnek néhány liliom hagymát, ezek pedig évről évre gyarapodnak majd kertedben. A liliom nem csak azért jó választás, mert félárnyékban is virágzik, de még a vízzel is takarékoskodik, mivel kevés vízzel is beéri nyáron.

 

  1. Begóniák

A begóniák szintén a kedvenceim közé tartoznak, mivel egyaránt ültethetők kertbe és balkonládába, cserépbe is. Így nem csak az árnyékos kertbe, de az árnyékos teraszra is ültetek begóniát. A kertbe az egynyári begóniák kerülnek az ágyásba, mint szegélynövény, de balkonládákban is ültetem őket, az akasztós cserepekbe pedig a gumós begónia a kedvencem, amelyek szintén jól viseli a félárnyékot, és egész nyáron át az első fagyokig fantasztikusan szépen virágzik. Az egynyári begóniák nekem mind a napos mind a félárnyékos helyen szépen fejlődtek és nyíltak, a gumós begóniák inkább a félárnyékban érezték jól magukat.

Fontos, ahhoz, hogy a cserépben vagy balkonládában egyenletes és gazdag virágzást produkáljanak a növények, kéthetente egyszer szükséges a tápoldatos vízzel való locsolás is.

  1. Nebáncsvirág (Impatiens)

Tavaly szintén jó pár tövet vásároltam ebből a kedves és nagyon hálás növényből, amely egész nyáron át virágokkal hálálta meg a törődésemet, és a sok tápoldatot.

A nebáncsvirág imádja a félárnyékos részeket, cserépben is szépen fejlődik, mindössze a locsolásra érdemes kicsit több figyelmet fordítani, mert mind a túllocsolás, mind a kiszáradás okozhat gondot.

A locsolás mellett szintén nagyon fontos a rendszeres tápoldatozás, mert tápanyag hiány esetében, főleg ha cserépbe ülteted a növényt, elmarad a gazdag virágzás.

  1. Lobélia

A lobélia kedveli a félárnyékos helyet, de az én tapasztalatom az, hogy a napos helyeket szebben virágzik, tavaly két függő cserépbe is ültettem belőlük, de a napos részen szebben virágzott, de félárnyékban is megmaradt. Itt is fontos a rendszeres locsolás, mert a kiszáradás végzetes lehet a növény számára, és tápanyag utánpótlás is. Én a nyár közepén az elvirágzás után kicsit visszavágtam a növényt, így a második virágzás szeptemberig kitartott.

 

  1. Díszcsalán (Coleus)

Tavaly szintén nagy kedvencem lett ez a növény, amely színes tarka leveleivel a terasz dísze lett. Cserépben, balkonládában, de akár a kertbe kiültetve is fantasztikus látványt nyújtanak színes mintázott levelei.

Aki ügyes akár a teleltetéssel is próbálkozhat, mivel évelő növényről van szó, én inkább új növényeket vásárolok minden évben, de akár dugványról könnyen szaporítható. Itt is fontos az egyenletes locsolás, mert mind a túlöntözés, mind a kiszáradás veszélyes lehet.

 

  1. Bőrlevél (bergenia)

Ha őszinte akarok lenni, hát a bergenia nem tartozik a kedvenc növényeim közé, de mivel nagyon jól bírja a félárnyékot, sőt az árnyékos helyeket, így természetes hogy ebből is ültettem a kertbe. Nagyon kevés vízzel is beéri nyáron, és tőosztással könnyen szaporítható, bár első évben még nem volt rajta virág, remélem idén már ebben is gyönyörködhetek. Sajnos csak tavasszal virágzik, de díszítő értéke, inkább a leveleiben rejlik.

  1. Árnyliliom

Az árnyliliom már a nevével is jelzi feléd, hogy ha árnyékos helyre keresel növényt, ő legyen a listád élén. Bár virága jelentéktelen, fantasztikus szív vagy kerekded levélzetével, széles fajta kínálatával a kertbarátok nagy kedvence lett. Én jelenleg tőosztással szaporítom őket, hogy minél több tő legyen, és felváltva kerülnek be az árnyékos ágyásokba a hortenziával. Egy tő hortenzia, egy tő árnyliliom.

Elég egyszer elültetned a kertbe, mivel fagytűrő évelő növény, többet nem kell az ültetésével foglalkoznod, kivéve, ha tőosztással szeretnéd szaporítani. A másik kedvelt tulajdonsága, hogy kevés vízzel is beéri, így nyáron még a nagy melegben, amikor a hortenzia már ájuldozik a melegtől, az árnyliliomok akkor is jól érzik magukat. A kisebb fajtákat, akár cserépbe is lehet ültetni a teraszra.

  1. Klemátiszok

A tavaly ültetett klemátiszom sajnos kifagyott, de nem adom fel, mivel kúszó növényt is szeretnék ültetni a félárnyékos részre, így idén újra megpróbálom. A klemátiszoknak ma már olyan gazdag a fajta kínálata, hogy vásárlás előtt érdemes tájékozódni, melyik mikor és milyen virágot fog növeszteni, mivel igencsak eltérők az egyes fajták.  Én olyat keresek, amelyik nem csak egyszer, hanem többször is virágzik. A klemátiszok népes családja több mint 200 örökzöld és lombhullató fajtát számol, de az egyes fajoknál is több mint 400 kertészeti változat létezik, így nem meglepő, ha néha nem tudod melyiket is válaszd.

Ezek a gyönyörű kúszónövények ideálisak lehetnek pergolák, rácsok vagy léckerítések befuttatására, vannak köztük egyszerű, és telt viráguknak, lilák, fehérek, rózsaszínűek, kehely, csillag, vagy tulipán formájúak, egyszer vagy többször virágzók is. Ha megtaláltam az igazit, ígérem, megírom neked, és azt is milyen tapasztalataim voltak a növénnyel kapcsolatban.

 

  1. Japán juhar

A legvégére hagytam ezt a növényt, mivel még nincs a kertemben, de idén szeretnék belőle ültetni egyet, az egyik félárnyékos sarok részbe, ahová egy 3-4 méter magas növényt keresek, amely jól tűri a félárnyékot, mégis van valamilyen díszítő értéke is nyáron. Mivel virágzó növényt nem találtam, ráleltem a juharra, amely remélem, szeretni fogja új otthonát. A japán juharnál is számtalan fajtával találkozhatunk a kertészetekben, így itt is érdemes utána nézni melyik az ideális számunkra. Én a vörös levelű japán juhart választottam ki, amelyik félárnyékban egész nyáron át bordó leveleket növeszt, magassága mindössze 2-4 méter, lassú növekedésű fagytűrő kis fa.

Természetesen ennél sokkal több növényt lehetne még felsorolni, amelyek félárnyékos helyen is megélnek, így ígérem, hamarosan újabb cikkben mutatom be a félárnyékot kedvelő növények széles skáláját.

Jó kertészkedést kíván: Kertészanyu


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!