A levendula nem csak gyönyörű szép lila színű virágai miatt lett híres, hanem a fűszeres illatú levelei és az illóolajban gazdag virágai adják különlegességét, amelyeknek az illata már messziről érződik a kertben. Viszont amit mi imádunk azt a kártevők egyenesen utálják, így ahol levendula van ott nincs szúnyog, vagy más kártevő. A levendula egy a Földközi Tenger vidékéről származó mediterrán félcserje, amely szerencsére hazánk klímáján is igen jól érzi magát.

Levendula virág

A levendula fajtái:

Legtöbben a közönséges levendulát ismerik, amelynek több fajtája is létezik, pl. a tömzsi virágú „hidcote blue”de ma már egyre több helyen látni fehér virágú „alba” fajtát is.

De ezen kívül még számtalan alfaj létezik, ezeket felsorolni is igen hosszú.

Ennél egyszerűbb, ha eldöntött, hogy francia vagy angol levendulát szeretnél a kertedbe. Az angol levendula akár 80 cm magasra is megnőhet, míg a francia levendula 35-40 cm magas lesz.

A levendula ültetése

A levendulát lehet magról vagy dugványról is szaporítani, de a magról való szaporítás nem mindig sikeres, így jobban jársz, ha tavasszal dugványt vagy kifejlett növényt vásárolsz a kertészetben és azt ülteted el a kertben.

A levendula ültetésére a legjobb időszak a tavasz, bár egyes kertészek szerint az ősszel ültetett növények lesznek a szebbek, mivel a tavasszal ültetett növények a nyár folyamán gyakran kiégnek a hőségben, míg az ősszel ültetett példányok télre szépen begyökeresednek. Nekem is volt, ami nyáron kipusztult, de szerencsére a tavasszal ültetett tövek közül jó pár épp most virágzik a kertben.

Szerintem inkább a növény edzettségétől függ, életben marad vagy sem.

Egy jó tanács! Ha új levendulát ültetsz ősszel a kertbe, ami egy évnél fiatalabb, télire takard be a tövét szalmával vagy falevéllel, így nem fog kifagyni a következő tavaszra.

Levendula

A levendula gondozása

Gondozás tekintetében a levendula elég igénytelen, fantasztikusan jól bírja a szárasságot, és a nyári forróságot, ezt leginkább akkor látod meg, ha ellátogatsz egy mediterrán országban, ahol a 40 fokos hőségben sincs a levendulának semmi baja. Én itthon látogattam meg egy levendula ültetvényt, nyáron, szó szerint 38-40 fokos hőségben a levegő szinte forrt, a talaj teljesen száraz volt, és a levendulák épp teljes pompájukban virágoztak a nyár végén.

Tehát a levendulát csakis extrém szárasság idején kell locsolnod, ideális növény az elfoglalt kertbarátoknak.

 Fontos! A levendulát csak napos helyre érdemes elültetni, félárnyékban nem fog virágot hozni. A virágok illóolaj tartalma nagyban függ a napsütéses órák számától is, tehát minél több nap éri a növényt, annál illatosabbak lesznek a virágok.

A levendula metszése

Itt is sok eltérő információt kaptam, van, aki szerint évente vissza kell vágni a levendulát tövig, míg mások szerint csak két-három évente kell a metszést megejteni. Szerintem évente kell visszavágni, főleg az idősebb töveket, mert ezek hajlamosak elfásodni, és idővel szétnyílni. Tehát az előző évi hajtásokat le kell vágni, így tavasszal tőről az új friss hajtások fognak virágozni. A fás részbe már nem szabad belevágni, így csak a fás rész felett pár centivel vágd vissza a hajtásokat. Ha véletlenül a fás rész alatt vágtad le a növényt, akkor sincs gond, kihajtanak a következő évben a hajtások, csak nem fog sok virágot hozni a növény..

Levendula

A levendula szaporítása

A levendulát dugványozással a legegyszerűbb szaporítani, ehhez tavasszal vagy a nyár elején vágjunk le 10 cm hajtásokat, és ültessük el őket homok és virágföld keverékébe.  Ezeket a dugványokat cserépbe is ültetheted, de akár szabadföldbe is teheted azonnal. A frissen elültetett dugványokat érdemes rendszeresen locsolni. Ha a nyár végén szeretnél dugványokat gyökereztetni és kiültetni, ezeket télire alaposan be kell takarni, máskülönben kifagynak.

Ha magról szeretnéd a levendulát szaporítani, a magokat áprilisban vagy májusban kell elvetni, amelyek 20 C fok felett, indulnak csírázásnak.

Levendula cserépben?

Igen a levendulát lehet cserépbe is ültetni, erkélyre, teraszra, de itt fontos, hogy évente át kell ültetni a növényt friss földbe, nagyobb cserépbe, kicsit többet kell locsolni, mint a szabadföldbe ültettet növényeket, és a tápanyagot is pótolni kell neki időnként.

A levendula virágzása

A levendula már májustól virágzik, de ha azt szeretnéd, hogy a nyár második felében is nyíljanak illatos levendulavirágok a kertedben, a virágzás végén ismét jöhet egy formaigazítás a növényen, így másod virágzásra is számíthatsz.

levendula tea

A levendula felhasználása

Sokan csak nézegetik a levendulavirágot kertjükbe, pedig számtalan lakásdekorációt lehet belőle készíteni, pl. illatpárnát, molyok ellen illatzsákot, de felhasználhatod fürdéshez is a szárított virágokat, sőt teába, süteményekbe is jól illik kis mennyiségben a levendula. A levendula virágokat akkor kell leszedni, amikor még teljes pompájukban virítanak, az elnyílt vagy elszáradt virágok már nem alkalmasak a szedésre, mert ekkor az illóolaj tartalmuk már elillant.

Jó kertészkedést kívánok: Kertészanyu


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!