A klímaváltozás hatása a hobbykertészek számára is látványos, így egyre többen a túl sok locsolás miatt mondanak le a kertészkedés öröméről. Megmutatom, hogyan kertészkedj, ha nem szeretnél sokat locsolni a kertben.

Sajnos időjárásunk változik, ezt már minden hobbykertész érzi a pénztárcáján is, hiszen egyre többet kell locsolni a kertben. Egy, de akár két hónapig is csapadékmentes forró nyári napokban van részünk, majd hirtelen pár nap alatt lezúdul akár egy havi csapadék is, majd újabb aszályos időszak következik. Nyáron a 35-38 C fokos hőség is tartóssá vált, így nyáron akár naponta kétszer is ki kell menni a kertbe meglocsolni a növényeket, amelyek egyre nehezebben viselik a nyári forróságot. Mivel a víz egyre drágább sajnos sokan lemondanak a szép és ápolt növényekkel gazdagon beültetett kertről, mondván, hogy nem bírják anyagilag a nyári öntözést.

Én jómagam a hortenzia szerelmese vagyok, de az idén már én is elgondolkodtam azon, talán változtatnom kell a növények összetételén és kevésbé vízigényes fajtákkal kellene beültetnem a kertet, mert a hortenziák nyáron még az árnyékos részen is ájuldoztak a melegben, és napi két locsolás is kevés volt a legmelegebb napokon, de még ősszel is rendszerese öntözni kellett őket, a természetes csapadék hiánya miatt. A mediterrán növényekről is le kell mondani, hiszen ezeket nagyon sokat kell öntözni.

Mutatok neked 4 tippet, hogyan tudsz olyan kertet létrehozni, amelyet kevés locsolással is rendben tudsz tartani, mégis virágokban gazdag kert látványában lesz részed.

  1. Növényválasztás

Érdemes a kertedet olyan növényekkel benépesíteni, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, ebben az esetben le kell mondanod pl. a hortenziáról, vagy a leanderről, amelyeket naponta kétszer is meg kell öntözni nyáron.

Helyette ültess sziklakerti és szárazságtűrő fajtákat, mutatok ezekből néhányat:

Örökzöldek, fenyők, cserjék.

Vörös levelű juhar

Évelő cickafark

Egynyári bojtocska

Metélőhagyma

Pázsitszegfű

Pázsitviola

Bőrlevél

Kanna

Pampafű

Zanót, amelynek fantasztikus sárga virága van

Szegfű fajták

Tatárvirág

Levendula

Macskamenta

Rozmaring

Zsálya

Szappanfű

Kőtörőfű

Kövirózsa

Bársonyvirág

Kakukkfű

Liliomok

Díszfüvek

Varjúháj fajták

Ezekből a szárazságtűrő növényekből az egész kertet be lehet ültetni, és a vízdíjad máris a felére fog csökkenni, hiszen még a legnagyobb melegben is elég hetente egyszer vagy kétszer meglocsolni őket.

Mondj le a zöld gyepről

Sajnos ez a legelső, amiről le kell mondanod, hiszen ahhoz, hogy a pázsit üde zöld legyen, rendszeresen és bőségesen kell öntözni, de emellett számtalan gondozási és ápolási munka is jár mellé. A gyep helyett apró kaviccsal fedd le az üres részeket a kertbe, hozz létre kavicsos utakat, tipegőket, amelyek alá érdemes fekete fóliát is leteríteni, így nem kell attól félni, hogy a gyomok utat törnek maguknak a kavicsok között.

 

Dézsa kert

Nem szükséges az egész kertet beültetni, helyette hozz létre egy dézsa kertet, vagyis néhány magas ágyásba vagy nagyobb dézsába ültess növényeket, és csak ezeket locsold, persze úgy hogy az összes lényeges pontot betartod, fajtaválasztás, esővízgyűjtés, talajtakarás, stb. ,így máris sokkal kevesebbet kell locsolnod, de mégsem kell lemondanod a kertészkedés öröméről.

Hurrá esik az eső

Ha épp olyan szerencsénk van, hogy esik az eső, akkor mostanában az olyan, mint egy monszun, tehát nagy mennyiségű csapadék hullik le egyszerre. Ezt a csapadékot érdemes felfogni, vagy pedig elvezetni a kertbe.

Ma már pár ezer forintért beszerezhető műanyag esővíz gyűjtő tartály vagy hordó, ezekből akár többet is kilehet helyezni a kertbe az ereszcsatorna alá, így felfogva a természetes csapadékot, amelyet utána a kert locsolására lehet felhasználni, teljesen ingyen. Ráadásul az esővíz a növények számára is hasznosabb, a kemény vezetékes klóros vízzel szemben.

A másik megoldás a csapadék elvezetése, vagyis az esőkert létrehozása. Ennek a lényege, hogy a kertben létrehozol olyan virágágyásokat, amelyekbe vízigényes növényeket ültetsz, és kis csatornákkal, utakkal, árkokkal ezekhez az ágyásokhoz vezeted el a csapadékot, vagyis hasznosítod az esővizet a kertben, és nem hagyod, hogy az eltűnjön a kertedből.

Így elkerülhető, hogy a növények két hónapig szárazon legyenek, majd hirtelen annyi vizet kapnak, hogy szinte kirothadnak.

Mulcs és komposztálás

A talajtakarás révén szintén sokat tudsz spórolni a locsoláson, hiszen így lassabban szárad ki a talaj a növények körül, kevesebbet kell gyomlálnod és a növények jobban bírják a nyári hőséget. Talajtakarásra kiváló lehet a kertészetben kapható dekormulcs, a szalma, vagy a saját magad által előállított komposzt, amely még a környezetet is védi, hiszen kevesebb szerves hulladék kerül a szemétbe.

Ha ezt a 4 tanácsot megfogadod, máris akár a felére is csökkentheted a vízdíjadat a nyári hónapokban, a megspórolt pénzen pedig elmehetsz egy kisebb utazásra, vagy a ház felújításra is fordíthatod.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!