Rózsa, gyümölcsfa, egynyári és évelő virág mind megfelelő táplálék lehet a levéltetvek részére. Már most érdemes a tavaszra gondolni, és időben védekezni a levéltetvek ellen.

Mielőtt bevisszük téli szálláshelyükre kedvenc mediterrán és szobanövényeinket, nézzük át a növényt, vizsgáljuk meg a leveleket nincs –e rajta bármilyen kártevő. Főleg a leanderek és a hibiszkuszok vannak kitéve veszélynek ezeket érdemes egy rovarirtó szerrel pl. biolával vagy biofliddal lepermetezni mielőtt bevisszük, hiszen a peték, amelyeket szabad szemmel nem is látunk, már rajta lehetnek a növényen, és ezek fognak majd tavasszal kikelni. A két szer nevében nem hiába szerepel a bio név ezeket biokertekben is használhatjuk.


A kertben is érdemes időben gondoskodni a megelőző permetezésről, örökzöldek vagy épp a rózsák esetében. A levéltetvek között akad, amelyik gyönyörű smaragd zöld színű, de van barna vagy épp fekete is így nem mindig könnyű őket beazonosítani.

Az elején még semmi nyoma nincs, hogy növényünket megtámadta egy kártevő, de mivel folyamatosan szívják, ki a növény nedvét egy idő után már jelentkeznek a tünetet. A levelek száradnak sárgulnak, majd szép lassan az egész növény elhal.

Ha azt látjuk növényünk levelén vagy szárán, hogy egy ragadós mézharmatos bevontat jelentkezik, biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen tetű támadta meg kedvencünket.


A levéltetveknek számos természetes ellensége is van ilyenek a madarak, a pókok, a katicabogár és a fátyolka is, amely akár 300 levéltetvet is képes elfogyasztani. Külföldöm már van rá lehetőség, hogy az interneten rendeljünk katica lárvákat kertünkbe, de itthon ez még nem működik így nekünk kell odacsalogatni ezeket a hasznos segítőtársakat.


Ha már szabad szemmel is észleljük, a tetvek jelenlétét egy kesztyű segítségével dörzsöljük, le őket a növényről amennyire csak lehet. Ha fehér vattaszerű lényeket észlelünk az a gyapjas pajzstetű, ha kemény fekete hátút az a pajzstetű.

A tetvek legtöbbször mindig a friss új hajtásokat fogyasztják el a legszívesebben, érdemes a növényeket minden ősszel és tavasszal egy megelőző permetezéssel megvédeni a kártevőktől.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!