Sokan mondják, hogy a magvetés és palántanevelés, nem egy izgalmas vagy misztikus dolog, hiszen régen is csak kiszórták a magokat a földbe, betakarták, és máris kész volt a magvetés.

Ám szerintünk és talán sok kertbarát szerint is, nincs is annál izgalmasabb dolog, mint figyelni, mikor bújik ki az a pici zöld száracska, vagyis mikor kezd el kicsírázni a mag. Azért is érdemes magról szaporítani a növényeket, mert így pár száz forintból, akár 10-20-30 darab növényt is tudunk nevelni.

Egynyári évelő növények, paradicsom, paprika, vagy fűszernövény, szinte bármelyiket tudjuk magról szaporítani.

 

Nézzük mire is lesz szükségünk:

Ha bent szeretnénk előhajtatni a magokat, palántázó tálcára, vagy sok kis cserépre. Speciális palánta földre, mert a nagy áruházakban kapható tömör ismeretlen származású virágföldben nem fognak szépen fejlődni a növények.

Szobai permetezőre, vagy kis lyukú locsoló kannára, amely nem mossa ki az apró magokat a földből, öntözés közben.

Végül pár nagyobb cserépre, amelybe majd a kikelt és fejlődésnek indult palántákat át tudjuk ültetni. Ha tejfölös pohárba szeretnénk a magokat elszórni, fontos hogy az alja mindig kegyen lyukasztva, hogy a felesleges víz el tudjon távozni. Ha nem rendelkezünk műanyag tetővel ellátott hajtató tálcával, a cserepeket, vagy kis poharakat takarjuk le egy üveglappal, így biztosítva a megfelelő páratartalmat a növények számára.

 

Fontos, hogy a magoncokat mindig világos helyre tegyük, ahol nincs se túl hideg, se túl meleg, vagy erős tűző napfény, mert ez kiégeti a növényeket. Ha olyan helyre tesszük a magoncokat, ahol hirtelen erős napfény éri őket, megnyúlnak és gyengék lesznek. Ezért a fényhez is csak fokozatosan szoktassuk hozzá őket.

Ahhoz hogy elkerüljük a palántadőlést, már a vetésnél jó minőségű virágföldet kell használnunk, vagy a már említett palántaföldet, vagy mi magunk is keverhetünk be virágföldet, homokkal vagy perlittel, amely megakadályozza a túlnedvesedést, és a rothadást. Még a virágföld pH értéke is befolyásolja a sikert, mert egy túl savanyú, vagy túl lúgos virágföld is kárt tehet a palántákban.

 

Sokan vetés előtt a földet sütőben alacsony hőfokon kiégetik, így a kórokozók is elpusztulnak, de van, aki kamillateával nedvesíti át a földet, mert ez is jó a gombák és baktériumok ellen, érdemes némelyik praktikát kipróbálni.

Ha megtaláltuk a megfelelő helyet ahol a magoncokat szeretnénk nevelgetni, fontos hogy legyen számukra elég fény, és 20-22 fokos állandó hőmérséklet, ennél hidegebb vagy melegebb hely nem alkalmas a magoncok nevelésére. A kihajtott palántákat már elég, ha 15-18 fokos helyre tesszük, csak a csírázáshoz szükséges a 20-22 fokos meleg környezet.

Végül a kis magoncokat, ha elérik a két-három leveles állapotot ültessük át egyesével egy kisebb méretű cserépbe, ezt hívják tűzdelésnek. Ehhez használjunk egy vékony kis pálcát, amellyel könnyedén ki tudjuk szedni a palántákat és át tudjuk őket helyezni a cserépbe, úgy, hogy a gyökerük ne sérüljön meg.

Ezt olvastad már?

Így neveljünk a vetőmagból szép és egészséges növényeket! 1 rész.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!