Sok hobbi kertész, amikor azt hallja, hogy évelő vagy egynyári nem tudja ez pontosan mit is jelent. Nos, mi most segítünk neked ebben.

Évelő növények:

Évelő növénynek hívunk minden olyan növényt, amely két évnél tovább él, vagyis több éven keresztül minden évben kihajt. Ide soroljuk az összes fát, cserjét, örökzöldet, de sok évelő virág és növény is van.


Évelőnek hívjuk a hagymás növényeket is, hiszen minden évben kihajtanak. Ezek lehetnek ősszel ültetendő, de tavasszal virágzó növények, mint pl. tulipán, jácint, nárcisz, vagy a tavasszal ültetendő hagymás, vagy rizomás növények, pl. kardvirág, dália, liliomok, inkaliliomok, fréziák, begóniák. Évelő növények között sok virágzó kerti dísznövény is található, amelyek magról vagy palántáról is ültethetők ilyen pl. a levendula, évelő szarkaláb, margaréta, tatárvirág, fátyolvirág, évelő csillagfürt, és sok más színes virág.

Egynyári növények:

Egynyári növénynek hívjuk azokat a lágyszárú növényeket, amelyek az ültetés évében kicsíráznak, kihajtanak, ám virágzás vagy terméshozatal után elpusztulnak. Ezeket a növényeket minden évben újra kell telepíteni kertünkbe, legtöbbször magról vagy már kész palántáról. Ilyenek a sárga büdöske, a piros paprika virág, a kék bojtocska, a kakastaréj, a búzavirág, a díszcsalán, a záporvirág, a napraforgó, nyári viola, és sok más színes virág, de sok zöldség is, pl. a kukorica, a bab, borsó, dinnye.

Kétnyári növények:

Azokat a növényeket hívjuk, így amelyek az ültetés évében kihajtanak, ám csak a következő évben hoznak, virágot vagy termést majd elpusztulnak. Ilyen pl. a százszorszép, az árvácska, nefelejcs, viola.

Ezeket a növényeket tavasszal elvetjük vagy májusban kiültetjük még abban az évben levelet, gyökérzetet és szárat növesztenek, de csak a következő évben fognak virágot és termést-magokat hozni.