Ebben az időszakban készítsünk tervet, hogy az idén milyen növényeket szeretnénk ültetni kertünkben, melyik ágyásba milyen fajta kerül, vagy milyen újdonságot szeretnénk termeszteni. Látogassunk el a közeli kertészetbe, ahol ilyenkor már javában a tavaszi kerti akciókat és az új termékeket teszik ki a vásárlók elé.

A lakásban is varázsolhatunk egy kis tavaszt, a jácint fantasztikus illatával és gyönyörű szívével, máris a tavaszi napsugarat csempészi be otthonunkba.

A hagymákat ültetés után decemberben tartsuk száraz hűvös helyen, kb. 8-10 fok számára az ideális, majd amikor megjelennek, az első kis bimbók vigyük melegebb helyre a cserepeket, és kezdjük el öntözni a növényt, de csak kis mennyiséggel.

Ma már sok kertészeti áruházban kapható átlátszó díszes hajtató üveg, amelynek a tetejére csak rátesszük a hagymát, így csak a növény gyökere fog vízbe érni. Itt is érdemes egy sötét helyen kezdeni a hajtátást, vagy ha ez nem megoldható, húzzunk az üvegre egy sötét papírtasakot.

Fontos hogy a jácintokat a virágzás ideje alatt se tartsuk túl meleg helyen, mert akkor nagyon gyorsan elnyílnak a virágok, ideális lehet, ha a két ablak közé tesszük a cserepet, és csak itt gyönyörködünk a virágok szépségében.

De hasonló eljárással ültethető és időzíthető a tulipán vagy a nárcisz, amelyek szintén gyönyörű színeikkel lopják be otthonunkba a tavaszt.

Kertünkbe is érdemes olyan növényeket ültetni, amelyek a fagyos januárban is szépek maradnak, ilyen a japán varázs mogyoró (hamamelis intermedia/mollis) amelynek a sárga illatos virágai a hideg téli napokon nyílnak.

A halványsárga illatos tündérfa (Chimonanthus praecox) gyakran már januárban még a levelek megjelenése előtt virágzik.

A japán díszmogyoró (Corylopsis pauciflora) sárga virágfürtjeivel és illatával feldobja a téli kert unalmas hangulatát.

De ezen kívül ültethetünk még korai vagy illatos loncot (Loniceria purpusii, és L. fragrans), de az örökzöld mahónia (Mahonia x medis) is télen virágzik.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!