Ha nem szeretnénk a növényeinket vegyszerekkel tele permetezni, próbáljunk meg természetes úton védekezni a kártevők ellen, hiszen számtalan olyan növény lesz a segítségünkre, amelyeket a kártevők messze elkerülnek.

Az első ilyen növény a puszpáng, vagy más néven a bukszus, amely többek között a csigákat is elriasztja. A puszpáng egy enyhén mérgező növény, és egy olyan illatanyagot bocsájt ki magából, amelyet a puhatestűek nem kedvelnek. Épp ezért akár a zöldség, akár a virág vagy fűszernövény ágyásokat érdemes egy alacsony puszpángsövénnyel körbe venni, amely nem csak dekoratív, de nagyon hasznos is.


Ehhez érdemes beszerezni a közeli kertészetből jó néhány fiatal puszpáng tövet, majd méterenként ültessünk el 5-6 tövet, végül, amikor a növények már kellően megerősödtek, kezdjük el őket metszeni a számunkra ideális magasságra.

A következő ilyen növényünk a bársonyvirág, amely sajnos a meztelen csigák egyik kedvenc eledele, ám ha van kertünkben meztelen csiga, nyugodtan ültessük körbe az ágyások szélét bársonyvirággal, mert a csigák ezeket fogják megrágni, és a többi növényhez már hozzá sem nyúlnak. Persze azért nem árt, ha inkább megpróbáljuk a meztelen csigákat kiirtani a kertből, mint hogy még etetjük is őket.


A rózsák a kertek legszebb virágai, ám szinte nincs olyan kert, ahol a rózsát ne támadná meg a levéltetű minden évben. Épp ezért ültessünk minél több levendula tövet a rózsa mellé, amely nem csak szép és illatos, de távol tartja a levéltetveket is.

A felsorolt növényeken kívül érdemes még török szegfűt, gyűszűvirágot és sok sarkantyúkát is ültetni, de pár tő metélőhagyma, vagy fokhagyma is segít a védekezésben.

Ha pedig sok illatos és feltűnő színű virágot is ültetünk a kertünkbe, ezek a hasznos rovarokat fogják becsalogatni, és természetes a katicabogár is szívesen keresi majd fel kertünknek, amelynek a fő tápláléka a levéltetű.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!