Magyarország egyetlen kerti életmód kiállításán a szakma hazai képviselői a Budapest Arénába mutatják be legfrissebb kerti bútoraikat, gépeiket és eszközeiket a nagyközönség számára. Már nem kell sokat várnod a tavasz legjobb hétvégéjére, de addig is összegyűjtöttünk rengeteg olyan tippet és trükköt, melyekkel igazi édenkertet álmodhatsz magadnak!

 

  1. Búvóhely és közösségi tér

Gondolj a kertedre úgy, mintha az otthonod kiterjesztése lenne, és töltsd meg relaxáló- és ülőhelyekkel, okosan kialakított kerti búvóhelyekkel! A nagyobb terekről leválasztott, kisebb kinti építmények igazán meghitté teszik a szabadtéri időtöltést, és a nagy kerti összejövetelekhez is passzolnak. A világítás és a takarás kiemelten fontos ezekben az esetekben, hiszen egy igazán jó beszélgetésnek feltétele, hogy csak magatok legyetek, és épp ezért érdemes olyan növényekkel körbe venned ezeket a tereket, melyek a lehető legjobban elnyelik a hangot.

  1. Kő kövön

A szokatlan kövezési megoldások – például az eltérő színű kövek, szabálytalan formájú lapok – 2019 egyik legnagyobb trendjének számítanak, és segítségükkel könnyen alakíthatod igazán a saját szájízedre a kerted vagy teraszod. Az izgalmas kőfelületek mellett az égetett falapok is egyre gyakrabban jelennek meg, és a klasszikus sánckas falmegoldásokat is egyre többen választják a rusztikus, de igényes hatás érdekében. Bár nem a legolcsóbb megoldások közé tartozik a kékkő – mely nevével ellentétben rengeteg színben kapható – kiemelkedő sűrűsége miatt igazán időtálló megoldás és kényelmessé teszi a mezítlábas kerti sétákat is. Ha pénztárcabarát megoldást keresel, gondolkodj zúzott gránit vagy bazalt felületekben!

  1. Faháncs: puha és illatos

A mulcs, vagy közismertebb nevén a faháncs kiváló választás a kinti közösségi tereid köré: amellett, hogy igénytelen, még a növényeidnek is jót tesz, meggátolja a gazok terjedését, és kellemes aromát biztosít a kertednek. Nem kell lenyírnod, mint a füvet, vagy öntöznöd, mint a növényeidet, így több időd marad élvezni a kint töltött órákat.

  1. Ágyás kavicsból

A faháncs alternatívájaként használhatsz kavicsokat és más zúzott köveket is. Ezzel nemcsak stabil alapot adsz a divatos, pozsgás növényeknek, de hosszú távon magadnak is sokat spórolhatsz, hiszen a mulccsal ellentétben a kavics ágyást szinte sosem kell cserélned. Ha kavicságyásokat készítesz, érdemes számolnod a széllel is, hiszen biztos nem szeretnél folyton kavicsokat söpörni a verandáról. Ha szeles területen laksz, válassz nagyobb átmérőjű, 1,5-2 centis kavicsokat. A zúzott kövek rengeteg színben és mintázatban elérhetőek, így könnyen igazíthatod őket a kerted vagy akár az otthonod színeihez.

  1. Füvesítés

Egy igényesen karbantartott pázsitnál kevés megnyugtatóbb dolog lehet a kertedben. Ám mielőtt elkezdenél szorgoskodni a kapával és a fűmagokkal, tájékozódj az otthonod klímájával és az elérhető fűfajokkal kapcsolatban! Érdemes olyan típust választanod, ami amúgy is megtalálható a környezetedben, hiszen így rengeteg időt és energiát spórólhatsz az öntözéssel és a gazmentesítéssel!

  1. A műfű sem mumus

Kisgyerekek és/vagy kisállatok teszik szebbé midennapjaid, és nehezebbé a tökéletes kerted fenntartását? Akkor adj egy esélyt a műfűnek! A két- és négylábú rosszcsontoktól nem tudod teljesen megvédeni a növényeidet, de ha készítesz nekik egy területet, ahol szabadon játszhatnak a műfűben, akkor nagyobb eséllyel marad ép a kert többi része. Extra: mivel a műfű nem igényel sem vágást, sem más karbantartást, ezért nektek is több szabadidőtök marad.

  1. Változatos anyaghasználat

Ha egy kis vidéki romantikát csempésznél a kertedbe, akkor érdemes elgondolkodnod egy klasszikus rönkfalon, ami amellett, hogy kiváló térelválasztóként működik, még a rovaroknak és egyéb kisállatoknak is biztosítja a szükséges élőhelyet. A fa mellett a különböző fémek is egyre nagyobb szerepet kapnak a kültereken, például határolófalként, járófelületként vagy árnyékolók részeként. Idén az időtálló és gazdaságos MDF és a beton is bekerülnek a kertépítők palettájába.

  1. Legyen növénystratégiád!

Ha kellően előre gondolkozol, sosem kell nélkülöznöd az élénk színeket a kertedben. Próbáld úgy összeválogatni a növényeid, hogy minden időszakban virágozzon valamelyik, így mindig szép marad az udvarod. A nyári orgona kiváló választás a legmelegebb évszakra, hiszen fürtös virágai és csodás illata könnyen megédesíti a szezont, míg ősszel a krizantém tarkítja színekkel a hidegebb évszakot is.

  1. Az évelők a barátaid

Ha nem akarsz sokat bíbelődni a kertben, válassz évelő növényeket. Ezeket elég egyszer megvenned és elültetned, hogy évről évre színt vigyenek a kertedbe. A pozsgásokat rosszabb minőségű termőföldbe vagy akár kavicsok közé is ültetheted. Néhány pálmaliliom pedig seperc alatt megtölti a kertedet hatalmas, fűrészes levelekkel.

  1. Ne száműzd a cserepeseket!

A cserepes vagy kaspós növényeket nem kell mindenáron a négy fal közé szorítani. Nem csak könnyebbé teszik a kerti munkát, de változatosabbá is varázsolják kertedet. Olyan helyekre is csempészhetsz egy kis színt, ahova az ültetett növényekkel nehéz lenne, és mozgathatóságuk miatt biztos, hogy nem lesznek soha útban a kerti partiknál.

  1. Beltéri növények és futók

2019 a szokatlan formájú növények éve: a hatalmas levelű és egzotikus hatású zöldek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kertekben is, hiszen könnyen alakíthatsz ki velük izgalmas kompozíciókat. A függesztett és futónövények is egyre gyakrabban jelennek meg a kertekben, hiszen érdekes textúráik és színeik könnyen feldobnak egy konvencionális kerti felépítést is.

  1. Vadvirágok a kertben

Az évelő vadvirágokkal egy igazán szabad és természetes hatást kölcsönözhetsz kültereidnek, mely nem is igényel túlságosan sok fenntartást. Ha szeretnéd megidézni az érintetlen természet egy darabkáját az otthonodban is, a vadvirágokkal nem tudsz mellélőni, és ha kellően ügyesen válogatod meg őket, akkor kerted márciustól novemberig virágozni fog.

  1. Ültess levendulát!

Ha kellemes aromára vágysz, akkor a levendula igéző illatával és élénk színével a kerted ékes lakója lehet. Az elültetett levendulabokrok évről évre újra nyílnak, és csupán heti egy-két alkalommal kell megöntöznöd őket. A sokaknak kedves, bódító illat a rovarok és más ízeltlábúak számára már korántsem ilyen kellemes, így a levendula a rovarok távoltartásában is segítségedre lehet.

  1. Klímaváltozáshoz igazítva

A klímaváltozás hatásait ellensúlyozó kerti praktikák 2019 egyik kulcstrendjének számítanak. A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok mellett érdemes úgy összeállítanod kertedet, hogy a víztöbbletet könnyen eltárolja, és a szárazabb időszakokban fokozatosan kieressze. A szárazságálló kerti felépítések is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nemcsak könnyebb őket fenntartani, de a drága öntözőrendszerek költségeit is megspórolhatod.

  1. Használd az esővizet!

Az esővíz összegyűjtése és újrahasznosítása egy igazán környezetbarát gyakorlat, melyet te is könnyen elkezdhetsz: csak rakj egy nyitott hordót vagy konténert az ereszcsatornád alá, és máris van egy folyamatosan megújuló, otthoni víztározód, mellyel növényeid öntözése gyerekjátékká válik!

  1. Helyivel nem lőhetsz mellé

A fűhöz hasonlóan a virágok és egyéb növények esetében is érdemes olyanokat választanod, melyek őshonosak az otthonod környékén. Így a locsolással és a metszéssel sem lehetnek bajok, hiszen biztos lehetsz abban, hogy a lehető legjobb körülmények között nőnek virágaid.

  1. Viszlát, levelek!

Igaz, még csak most indulnak a kerti munkák, de érdemes már most gondolni a szezon végére is: a legegyszerűbb módja annak, hogy kerted átvészelje a telet, ha gyorsan eltakarítod az ősszel lehullott leveleket. Máskülönben a bomló levelek könnyen elpusztíthatják a pázsitodat is, mely újabb munkaórákat jelent a tavasz közeledtével.

  1. Időtálló grillezőhely

A hosszabb élettartam érdekében vedd számításba beépített kinti sütő építését, mely egy kő fronttal vagy gránit munkalappal megspékelve igazán ízléses és hosszú távú megoldást jelent.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!