Az örökzöldek a növényvilág – kis képzavarral mondva – szürke eminenciásai. Télen-nyáron zöld lombtömegükkel hatékonyan dekorálnak, a kertben az állandóságot, a stabil hátteret testesítik meg, szépségük egyszerű és sallangmentes. Talán éppen ezek miatt alakult ki az a kép róluk, hogy a gondozást tekintve is ugyanúgy a háttérbe állíthatók a többi, feltűnőbb, kényesebb, szezonális dísznövénnyel szemben, főképpen télen, mikor a kert nyugalmi időszakát tölti, és a növénygondozási feladatok is szünetelnek.

Ez azonban téves gondolatmenet, az igazság az, hogy az örökzöldek télen is igényelnek ápolást, mégpedig éppen azért, mert ilyenkor is zöldek, vagyis a fagyos hetekben is vegetálnak, „működnek”. Lássuk, hogyan segíthetjük ezeket a télen is szépséget sugárzó növényeket.

Elsőként határozzuk meg a télen is gondozást igénylő örökzöldek körét. Ide tartoznak a fenyőfélék, a nálunk roppant népszerű tuják, beleértve a magasra törő, akár 5-6 méter magas, és az alig térig érő, gömb és egyéb dísz változatokat is, valamint a lombozatukat télen sem elvesztő cserjefélék, sövény növények is. 

Miért kell télen öntözni az örökzöldeket?

A téli ártalmak közül a legtöbben a hideget említik elsősorban, azonban nem az alacsony hőmérséklet a legfőbb gond, hiszen a fenyők és tuják például remekül tolerálják az erős hidegeket is. Az igazi probléma a kiszáradás kockázata, ami persze összefügg a hideggel, hiszen mikor a talaj mélyebb rétegei is átfagynak, a földben lévő víz jéggé válik, így a növények nem tudnak sem nedvességet, sem vízben oldott tápanyagokat felvenni. Emellett, ahogy nyáron, úgy télen is előfordulhatnak aszályos hetek, csak ezt rendszerint nem vesszük figyelembe, hiszen télen nem szoktunk öntözni. Pedig kellene, hiszen az örökzöldek télen is vesznek fel vizet, anyagcseréjük nem áll le. Az öntözést természetesen nem lehet bármikor elvégezni, a tartósan fagyos napokon nincs mit tenni, a növény kénytelen tartalékaira hagyatkozni. Az enyhébb, naposabb periódusokban azonban érdemes vizet kijuttatni a számukra, mégpedig a nap közepén, délben vagy kora délután. Ilyenkor a hajnali fagyok már enyhültek, a talaj felengedett, és még elég távoli az esti visszahűlés. A mennyiséget tekintve az örökzöldek esetében nyugodtan juttassunk ki annyi vizet, amennyit nyáron is tennénk. Kiemelt figyelmet követelnek az idei ősszel ültetett fiatal örökzöldek. Ezek az elmúlt hetekben már valószínűleg kellően begyökereztek, ugyanakkor még az intenzívebb fejlődési szakaszukban vannak, tehát mindenképpen szükségük lesz nedvességre.

Tipp: Az öntözés mellett párásítani is hasznos, ráadásul ez csupán a növények vizes permetezését jelenti. Ez nem csak a páratartalom emelése miatt hasznos, hanem egyben jótékony lemosást is jelent, télen ugyanis sokféle, főleg kéményekből származó korom és mikrorészecske tapad meg a lombozaton, melyek gátolják a gázcserét és a fotoszintézist, az örökzöldek pedig mindkettőt végzik télen is!

Így védjük télen az örökzöldeket a fagytól!

Nem csupán az öntözés lényeges, hanem a nedvesség megtartása, illetve a talaj kihűlésének késleltetése is, vagyis a vízgazdálkodás eredményességének növelése. Mindkét célra remek választás a mulcs, ami lehet avar, faforgács, fenyőkéreg zúzalék. A zúzott kő kifejezetten dekoratív, ugyanakkor mulcsként gyengébb hatásfokú, kifejezetten téli takarásra az előző típusokból érdemes választani. A mulcsanyagot bőven, 15-20 centi vastagon helyezzük ki a növények töve köré. Ez a szigetelés lassítja a talaj átfagyását, és csökkenti a párolgást, így hatékonyabbá teszi az öntözést. Hasonlóan bevált praktika az örökzöldek szélvédelme, az intenzívebb légmozgás ugyanis szárító hatású, a legtöbb tuja és fenyő például pedig a kifejezetten párás körülményeket kedveli. Jó megoldás a kertészetekben, gazdaboltokban kapható ún. raschel-háló, amit a növény déli oldalára kell teríteni, ez megvédi a szélártalmaktól az adott példányt, ráadásul a zöld háló alig fog látszani, így esztétikailag sem zavaró. A gazdák készíthetnek házilag is szélárnyékolót, például nádból, kukoricalevélből, növényi nyesedékből, ez szintén hatékony, ám látványként kevésbé tetszetős.

Ezzel még nincs vége a teendők sorának! A napsütötte helyen, fehér fal mellett élő örökzöldeket károsíthatja a napégés, ugyanis a téli napsugarak is lehetnek erősek, főleg ha egy nagyobb világos felület vissza is veri azokat. Az ártalmak csökkentésére a növény mögötti falrészre sötét vászonanyagot vagy vékony fóliát feszítsünk ki, de akár pár ív kartonpapír is jó megoldás. Szintén veszélyt jelent a csapadék, mégpedig az ágakra rakódó hó vagy odafagyó ónos eső. Ilyenkor nem a hideg okozhat gondot, hanem az ágakra nehezedő súly, mely letörheti, de akár tartósan deformálhatja is a hajtásokat. A havat, jeget egy hosszú bottal, szerszámnyéllel verjük le, persze óvatosan, nehogy a kezelés több kárt okozzon, mint a csapadék!

Tipp: sok háznál, lakásnál a balkonon, teraszon is laknak cserepes örökzöldek, tuják vagy kisméretű fenyők. Ezek is ugyanúgy igénylik a téli öntözést, mint kerti társaik, és az eljárások is szinte ugyanazok. Fontos azonban, hogy ne öntözzük túl őket, a kis térfogatú edényben a víz nem tud úgy felszívódni a mélyebb rétegbe, mint a szabadföldi növényeknél, így a pangóvíz megfagyva súlyos károkat okozhat. A balkoncserepeseknél fontos a hatékony szigetelés is, vagyis az edény oldalát fehér vászonnal vagy buborékfóliával tekerjük körbe, a földjük felszínét pedig gazdagon mulcsoljuk! Az erősen napsütötte balkonokon, teraszokon a hálós védelem is ajánlott!

"Szeretnél kertedbe meseszép örökzöldeket? Nézz szét Megyeri Szabolcs kertészetében!"

Megyeri Szabolcs


Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!