Már csípősebek a reggelek, ha hajnalban kelünk talán már a leheletünk is látszik. Már jól behúzzuk a kabátot, és a sapkát és a fülünkre igazítjuk. Olykor-olykor elmélázunk azon, hogy ez az év is milyen gyorsan elröpült, hiszen ugyan ma még a levelek piroslanak a fákon, de egyet pislogunk és máris karácsony lesz. Rögtön látjuk magunk előtt a csillogó tűleveleket, orrunkban érezzük azt az édes-keserű fenyőillatot.

Hiába tudjuk, hogy ez azt jelenti, jön az igazi hideg idő, mégis melegség jár át minket. Nem csak a fenyőfa az, ami ilyenkor emeli az ünnepi hangulatot. Nem is gondolnánk, de a növények a főattrakción kívül is fontos szerepet töltenek be ebben a varázslatos időszakban. Bemutatunk néhány olyan növényt, amivel a lakásunk és a kertünk ünneplőbe öltözhet anélkül, hogy műanyag dolgokat aggatnánk mindenhova. Érdemes már most elkezdeni az ápolásukat, hogy karácsonyra teljes fényükben pompázzanak.

 

  • Fagyöngy

 

Amerikai filmekből jól ismerjük, amikor a két szerelmest elszakítja egymástól az élet, majd véletlenül egyszerre tévednek a fagyöngy alá, és kötelező megcsókolniuk egymást. Nálunk kevésbé van ennek hagyománya, de azért már itt is kezd beszivárogni az ünnepbe.

A fehér fagyöngy a szantálfafélék családjába tartozó félélősködő növény. Örökzöld tulajdonsága miatt lehet a karácsony meghatározó eleme. Gazdanövényei főként az almafák, fűzfa, akácfa, nyárfa. Ezen fák ágain képez gömbölyű bokrokat.

Ha kinti díszítésre használjuk akkor sokkal tovább szép marad fellógatva, mintha bent ékesítjük vele a házat. Így a legjobb a bejárati ajtó fölé kötni és kivárni, ki érkezik hozzánk, hogy megcsókolhassuk. Vagy csak egyszerűen gyönyörködjünk fehér kis bogyóiban, amik úgy csüngenek az ágyakon, mint kis igazgyöngyök.

A gyógyászatban is széles körűen felhasználják. Érelmeszesedés, magas vérnyomás, immunerősítő célokra. Valamint az onkológia területén is.

Így hát őszi sétáink során már most nézzük ki, melyik fákon vette át az uralmat, hogy decemberben tudjuk hol keressük.

  • Mikulásvirág

 

A mikulásvirág a karácsony szimbolikus szobanövénye. Impozáns, piros színe és bársonyos levelei miatt. Meglepőnek tűnhet, de a mikulásvirág nem egy északi országból, a karácsony hazájából, hanem bizony a forró Mexikóból származik. Ősi növény, már az aztékok megemlékeznek róla, a tisztaság jelképének tartották, sőt a vörös leveleiből festéket is készítettek. A legelterjedtebb a piros változata, de fehér és rózsaszín változata is létezik.

Feltűnő piros színét úgy őrizhetjük meg hosszú ideig, ha naponta legalább 12 órán keresztül nem kap fényt, lefedhetjük például egy karton dobozzal. Nappal pedig a lehető legtöbb fényt kell kapnia, akár mesterségesen is. Így támogathatjuk a fotoperiodiz nevű folyamatot, aminek köszönheti a színeit.

Már most is ékesítheti lakásunkat, hiszen zöld levelivel is csinosítja a szobát. Egy szép nappaliban, színes falak közt, virágos képekkel körülvéve, csinos virágállványra helyezve igazán otthonossá teszi a teret. Novemberi, decemberi virágzása idején pedig a bepirosodó levelei meghozzák az ünnepi hangulatot.

Vásárláskor azonban vigyázzunk, mert trópusi növény lévén könnyen megfázik a hidegben, csomagoljuk be míg hazavisszük.

 

  • Magyal

 

Ismét egy növény, amely ősi misztikummal kecsegtet, nem hiába tartjuk ma is ünnepi kelléknek. Története egészen a titokzatos druidákig nyúlik vissza, akik szent növénynek tartották, az örök életet szimbolizálta számukra. Így nem meglepő, hogy később a kereszténység is elkezdte használni ezt a magyalt, mint Jézus örök életre tett ígéretét. Így hát nem csak azért került be az ünnepi dekorációk közé, mivel örökzöld és dekoratív, hanem mert ennél sokkal mélyebb spirituális jelentést hordoz.

Ezekből is láthatjuk, hogy egész évben szép dísze a kertnek a magyal, és hosszú élete miatt egy generációkon átívelő családi hagyományt is csinálhatunk a tartásából.

Cakkos levelű sziluettjét és piros bogyóit jól ismerhetjük a karácsonyi dekorációkról és ünnepi terítőkről.

Ha csak nemrég ültettük el, ne legyünk türelmetlenek, mert nagyon lassan növő növény, viszont sok törődést nem igényel. Jól metszhető, így akár sövényt is csinálhatunk belőle.

 

Nem lehet elég korán elkezdeni a karácsonyra való készülődést. Annál is inkább, mert minél előbb öltözködik ünneplőbe a lelkünk, annál jobb. Így ősszel, ahogy rendezgetjük a kertünket, szobanövényeinket, balkonunkat, ne az elmúlást lássuk meg, hanem a csodálatos ünnepi időszakot, ami vár ránk, miközben a természet alszik egyet.

(X)