A növények a napfényből fotoszintézissel készítik el a táplálékukat, amihez a talajból felvett tápanyagot használják fel.

A legtöbb növénynek három elem a legfontosabb a nitrogén, a foszfor, és a kálium. De ezen kívül az egészséges fejlődéshez szükség van még alumíniumra, vasra, mangánra, és rézre. Egy jó minőségű gondozott talajban elegendő ásványi anyag és nyomelem található, ami a növények színén és formáján is meglátszik.

Ám kétévente, ha nincs, utánpótlás kifogy a talajból egyik másik tápanyag így a virágzó növények már nem hoznak elég virágot, a zöldségeken nem terem elég finom termés, így kertünk szép lassan leépül.


Az ideális megoldás az lenne, ha minden évben tavasszal és ősszel egy kevés istállótrágyát dolgoznánk be a talajba, ám ha ez nem megoldható használjunk műtrágyát. Ma már számtalan műtrágya kapható a hazai piacon, a különbség a bennük található tápelemek kombinációja.

Mivel ezt a hobbi kertész nem tudja megállapítani, hogy melyik az ideális a legtöbb műtrágya csomagolásán feltüntetik, milyen növényi kultúrához javasolják a használatát. Ahogy a tápoldatnál úgy a műtrágyánál is más kell egy dísznövények, és más egy zöldségnövények, így érdemes elolvasni a felhasználási javaslatot.

Vannak műtrágyák, amelyek csak ki kell szórni a talajra, vannak, amelyeket az öntözővízbe kell belekeverni és vannak, amelyek lombtrágyaként is alkalmazhatók. Sőt ma már a biokertészek számára is készül műtrágya, amely csak természetese anyagokat tartalmaznak, pl. csontlisztet.


A műtrágya alkalmazása előtt olvassuk el figyelmesen a használati utasítást, mert ha túladagoljuk, a műtrágyát könnyen kiégeti a növényeket. A műtrágyázás során viseljünk kesztyűt és védőfelszerelést.

A szilárd műtrágya használata közben figyeljünk oda, hogy ne érintkezzen olyan növényekkel, amelyek már rügyeznek, mert kiégeti őket. Ezeket mindig a talajra szórjuk ki úgy, hogy a növény leveleivel és hajtásaival ne is érintkezzen.


Ha még nincs, tapasztalatunk a műtrágyák használatában vásároljunk inkább folyékony műtrágyát, amelyek nem égetnek és gyorsabban felszívódnak. Egy öntözőkannával is kijuttathatjuk a növények tövéhez.


Ma már kapható műtrágya tabletta is amely el csak le kell dugni a földbe a növény közelébe és az esővel vagy a locsolás során kioldódnak belőlük a tápanyagok.

Néhány tünet, ha tápanyag hiány lép fel kertünkbe!

Ha a levelek lilás színt öltenek, és időnél előbb lehullnak, foszfor hiány lép fel.

A levelek sárgulnak, az erezet pedig méregzöld lesz, a vas hiányzik a talajból.

Ha a levelek közepe hirtelen elkezd sárgulni, majd tovább terjed, a növényre a magnézium hiányzik kertünkből.

A műtrágyázás fő idénye a kora tavasz, de ősszel is érdemes kisebb mennyiséget kijutatni a kertbe.

Címkék: műtrágya, kert, tápanyag,növény

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!