Latin neve anemone coronaria és a ranunculaceae családba tartozó évelő dísznövény.

Eredeti hazája a földközi tenger meleg párás vidéke, de ma már itthon is egyre többen ültetik a kertbe ezt a szép növényt. A virágok átmérője elérheti akár a 8-10 cm.-t is, és színviláguk lenyűgöző, hiszen a piros, fehér, rózsaszín vagy épp liláskék árnyalataiban pompázik. Levelei leginkább a petrezselyemre hasonlítanak, de azért nem lehet őket összekeverni.

 

Kertünkbe gumóról lehet telepíteni, az ültetés ideje ősz eleje vagy közepe. A gumókat kb. 5 cm mélyen ássuk el a talajba, majd télre takarjuk be falevelekkel, nehogy kifagyjanak. Ültetés előtt áztassuk be langyos vízbe 24 órán keresztül, majd az ültetés után már nem kell locsolni.

Már tavasszal kihajtanak az első kis levelek, és májustól július végéig nyílnak a gyönyörű kecses virágok.

 

A koronás szellőrózsa kedveli napos vagy a félárnyékos kerteket, de ültethetjük nagyobb cserépbe vagy kerámia tálba, pl. erkélyre, teraszra.


Mivel a virágok akár 15-20 magasra is megnőnek, vágott virágnak is alkalmas. Sziklakertbe vagy évelő ágyásban is nagyon szépen mutat akár vegyes színben, akár ha egy színt kombinálunk más virágokkal.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!