Az egynyári növények sikere évről évre növekszik, hiszen beszerzésük egyszerű, áruk is igen kedvező, és akár magról is könnyedén tudjuk szaporítani, így tényleg fillérekből be lehet ültetni egy kisebb kertet vagy virágágyást is. Egy palántáról elültetett egynyári virág, már néhány héttel később teljes pompájában fog virágozni, és egész nyáron át dús virágzással díszíti kertünknek.

Az egynyári virágok adják a legváltozatosabban és legötletesebben felhasználható növényanyagot a hobbykertekben.

Vegyes virágágyások

Ugyanakkor, ha rosszul választjuk meg az egynyári virágok helyét, hiába is várjuk a dús virágzás a nyár folyamán, csak silány és gyenge virágokat fogunk kertünkben vagy az erkélyünkön találni a nyár folyamán.

Az egynyári virágokat április közepétől érdemes beszerezni és kiültetni akár a virágágyásokba, akár a teraszon található balkonládákba, mivel melegigényes növényekről van szó, egy kisebb éjszakai fagy is komoly kárt tehet a növényben, ezért nem érdemes elsietni az ültetést, ha áprilisban még fagyosak az éjszakák, inkább várjuk meg a májust.

Egynyári virágok ültetése tavasszal

Tavasszal jól társíthatók a hagymás növényekkel, míg nyáron az évelő növények kísérői is lehetnek, vagy az üresen maradt ágyásrészek kitöltésére is felhasználhatjuk őket de szegélynövénynek, balkonkertekbe, virágágyásokba, sírokra , és sziklakertekbe is ideálisak.

Érdemes az egynyári virágok magasságát, színét és környezeti igényét is figyelembe venni, a virágágyásokba hátulra a magas növésű növényeket ültessük, míg előre a kisebb méretűeket érdemes telepíteni.

A színekkel is lehet játszani, remek kombinációkat, vagy színfoltokat lehet kialakítani egynyári virágokból, ha nagyobb mennyiségben ültetjük el őket.

Az egynyári virágok gondozása és ápolása

A legtöbb egynyári virág rendszeres öntözést kíván, de vannak szárazságtűrő fajták, mint pl. a körömvirág, a bársonyvirág, a rézvirág, vagy a porcsinrózsa, amelyek kevesebb vízzel is beérik, és jól tűrik a szárazságot, ugyanakkor a petúnia, a díszcsalán, vagy nebáncsvirág vízigényes növény, a nyári hőségben, ezeket akár naponta kétszer is lehet öntözni.

Ezen kívül fontos számukra a tápanyagban gazdag talaj, a nyári dús virágzás érdekében, így nyáron, ha balkonládába, vagy cserépbe szeretnénk ültetni egynyári virágokat, akkor hetente tápoldatos vízzel kell öntözni a talajt, hogy pótoljuk a tápanyagokat a növények számára, a virágágyásokba kiültetett növényeket pedig komposzttal vagy istállótrágyával kell ellátni tavasszal.

Tavaszi kertészkedés

Miért kell más növényt ültetni a kertbe, mint a balkonládába?

A balkonládákba a kis mennyiségű virágföld miatt, érdemes olyan egynyári növényt ültetni, amelyek sekélyen gyökereznek, és szárazságtűrőek, főleg ha nem tudjuk biztosítani számukra a napi kétszeri öntözést.

A virágágyásokba viszont a mélyebben gyökerező egynyári virágokat érdemes ültetni, ezek viszont a balkonládákba nem érzik jól magukat.

Virágágyásba ültethető egynyári virágok:

Körömvirág (Calendula officinalis) magról is könnyen vethető, szárazságtűrő növény

Kleopátra tűje (Cleome spinosa) Akár másfél méter magasra is megnőhet, szélvédett helyre érdemes ültetni.

Pillangóvirág (Cos mos bipinnatus) Mutatós, 1 méter magasságot is elérheti nyáron.

Egynyári szarkaláb (Delphinium ajacis) Júniustól nyílnak a virágai az akár 1 méteres növényeken.

Kaliforniai mák (Eschscholzia california) Magról könnyen szaporítható virág

Kokárdavirág (Gaillardia pulchella) Mutatós dúsan virágzó egynyári növény.

Csodatölcsér (Mirabilis jalapa) Dúsan virágzó bokorszerű növény, amelyen késő este nyílnak az illatos virágok.

Vasvirág (Xaranthemum annuum) Jól viseli a nyári hőséget, és a száraz időszakokat is.

 Rézvirág a kertben

Tavasszal palántáról könnyen szaporítható egynyári virág pl. a kakastaréj, a virágcsalán, vagy más néven árvacsalán, a nebáncsvirág, a lángvirág, kúpvirág, bársonyvirág, és a tollborzfű, valamint a bojtocska.

Balkonládákba ültethető egynyári virágok:

Oroszlánszáj (Antirrhinum majus)

Rezeda (Reseda odorata)

Rézvirág (Zinnia elegans)

Verbéna (Verbena hybrida)

Paprikavirág (Salvia splendens)

Petúnia (petunia hybrida)

Bársonyvirág törpe változata ( Tagetes patula)

Zápiorvirág (gazania rigens)

Törpe dália (dahlia micronetta)

Bakopa (bacopa monnieri)

 Egynyári virágok a balkonkertben

Érdemes az egynyári virágokkal kísérletezni, és akár magvetéssel akár palántázással szaporítani kertünkbe, hiszen nyár végén a legtöbb egynyári virág bőséges magterméssel hálája meg a törődést, így a következő évre ingyen lesznek a növények a kertünkbe.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!