A kerti begónia az egyik legnépszerűbb egynyári dísznövények közé tartozik, ami nem meglepő, hiszen májustól egészen októberig folyamatosan virágzik. Ismerje meg ön is a kerti begónia ültetését és gondozását!

A kerti begónia a begóniafélék családjába tartozik, leveli törékenynek tűnhetnek, akár egy vékony jégfelület, pedig egy igencsak szívós erős növényről van szó. Ez az egynyári begónia eredetileg Brazíliából származik és az ottani begónia fajták kereszteződéséből jött létre, egy hibridfajta, latin neve: Begónia semperflorens, de már itt is vannak alfajok, mint a begonia cucullata var. hookeri, és a nemesítők évről évre újabb fajtákkal kényeztetnek el minket!

Hazánkban a kerti begónia egynyári dísznövényként van számon tartva, de ha az időjárásunk tovább változik és a téli hónapok ilyen enyhék lesznek talán pár év múlva évelő válik belőle, hiszen egyre több kertbaráttól kapjuk a hírt, hogy pl. a mézecske sem fagy el télen, hanem a következő tavaszon újra kihajt.

A kerti begónia fajtái:

A kerti begónia virágai számtalan színben pompáznak kertünkben, piros, sárga, rózsaszín, fehér, sőt ma már a kétszínű virág sem számít ritkaságnak. A begónia fajták nem csak a virágok színében, hanem levelükben is eltérnek, vannak olyan egynyári begóniák, amelyeknek fantasztikus világoszöld levelei vannak, míg más fajtáknak egészen sötét bordó a levélzete, épp ezért a kerti begóniák nem csak virágzatukkal díszítik kertünket, hanem fantasztikusan szép leveleikkel is.

 

A kerti begónia ültetése és gondozása:

Begóniákat palántáról tudunk a legkönnyebben ültetni kertünkben, tavasszal a kertészetekben 100-180 Ft között lehet virágzó erős palántákat vásárolni, de gyakran 6, illetve 10 db-os kiszerelésben is megvehetjük kedvezőbb áron a kis méretű palántákat, amely azért is hasznos, mert a kerti begóniát csoportosan érdemes kiültetni.

Amennyiben nagyon sok begóniát szeretnénk a kertünkben elültetni, a magvetéssel is megpróbálkozhatunk, ebben az esetben az apró kis magokat januártól márciusig, 20-24 C fokon kell előnevelnünk egy hajtató tálcát, vagy kis cserepekben. A vetést tartsuk, egyformán nedvesen és biztosítunk a csírázáshoz párás környezetet. A magoncokat ezután ültessünk szét kis cserepekbe, és külön neveljük tovább őket a májusi kiültetésig védett helyen, Kb. 18-20 fokos hőmérsékleten.

Sajnos a fényhiányos száraz levegőjű helyiségben a magoncok nem fognak megfelelően fejlődni, ezért ha nem tudjuk a megfelelő körülményeket biztosítani a növények számára, jobb, ha megvárjuk a májust, amikor a szabadban is elszórhatjuk a magokat.

Egynyári begónia kiültetése

Akár magról neveltünk begóniákat, akár palántáról májusban már kilehet őket ültetni a virágágyásokba, vagy a balkonládákba, és cserepekbe. Májustól egészen októberig, sőt mostanában már novemberig is nyílnak a színes apró kis virágok.

Ahhoz hogy folyamatos virágzást érjünk el, fontos a rendszeres locsolás, főleg nyáron, amikor a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik akár naponta kétszer is lehet a begóniákat öntözni, de azért kerüljük a pangó túl nedves talaj kialakulását. Az elvirágzott részeket rendszeresen távolítsuk el, így újabb virágzásra serkentjük a növényt, és nyáron hetente egyszer kedveskedjünk tápoldatos vízzel is a begóniáknak.

 

A kerti begónia kártevői és betegségei:

Két gyakori betegség van, amelyek megtámadják a kerti begóniát ez a lisztharmat, és a takácsatkák, amelyek a hosszú forró csapadékmentes időszakban jelenik meg a begóniákon. Ez ellen úgy tudunk védekezni, ha ebben az időszakban nem csak a talajt, de a leveleket is benedvesítjük kora reggel vagy késő este.

Kerti begónia ültetése balkonládába:

Mivel a kerti begónia mindössze 10-15 cm magas, ideális lehet a teraszon vagy erkélyen levő balkonládák és üresen maradt cserepek beültetésére. A ládákat és a begóniákkal beültetett cserepeket és virágtartókat napos helyre érdemes elhelyezni, de félárnyékos részeket is jól viseli, legfeljebb kevesebb virág lesz a növényeken. Ültetéshez tápanyagban gazdag humuszos virágföldet válasszunk, amely jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, mert a begónia nem szereti a pangó vizet és a túl nedves talajt, viszont tápanyagra nagy szüksége van a virágzáshoz.

 

Az egyes begónia palántákat 15-20 cm tőtávolságra ültessük egymástól a balkonládákban, mivel nyáron a fejlődésük során sokat fognak nőni, így ha túl közel ültetjük őket tápanyaghiány fog kialakulni és elnyomják egymás a növények.

A kerti begónia jól társítható a fehér színű mézvirággal, a piros paprikavirággal, vagy a kék lobéliával, de a bársonyvirág is remek kontrasztot ad nekik.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!