Már szeptember elején a legtöbb kertészetben feltűnik a csarab, amely egy kissé fás szárú törpe cserje, és bármennyire is meglepő a rododendronokkal együtt az erikafélék családjába tartozik.

A csarab nem összetévesztendő az erika nevű növénnyel (erica carnea), annak ellenére, hogy kinézetük is hasonló, és mindketten szintén az erikafélék családjába tartoznak, két külön álló növényről van szó, a csarab egy kisebb növény, amely 20-50 cm magasságot ér el.

A calluna, amelyet gyakran hívnak hangának is, Európa és Kis Ázsia több vidékén is vadon nő, kedveli a savanyú homokos vagy kissé mocsaras talajt, és mivel fagytűrő cserjéről van szó, nálunk is képes áttelelni így az évelő növények csoportjába sorolhatjuk. Aki itthon szeretné, ezt a szép növényt megnézni természetes élőhelyén a Balatonig kell utaznia, mivel Balaton felvidéki és a nyugat-dunántúli nyirkos, kavicsos, tőzeges talajon őshonos.

A csarab Norvégi nemzeti virága is, de Skóciában a fehér hanga a szerencse jelképe is egyben, így nem meglepő hogy az ottani menyasszonyi csokrok egy alap virága lett. Ma már szerencsére számtalan calluna fajta vár ránk a kertészetek polcain, mivel a nemesítők évről évre új fajtákkal állnak elő, amelyek kinézetre hasonlítanak ugyan, de színben eltérnek egymástól, a piros, fehér, rózsaszín, tégla piros, és lila színekben pompáznak ősszel ezek a csodás növények, sőt néha a levélzet színe is eltérő.

A korai csarabok júliustól szeptemberig virágoznak, míg a késői fajták szeptembertől egészen novemberig is képesek virágozni.

A legjobb ezekben a növényekben, hogy a színes virágok még télen is rajta maradnak a növényeken, így gyakran azt látjuk decemberben vagy januárban az ablakból, hogy mindent belep a hó, mégis kikandikál egy színfolt a teraszon vagy a kertben.

Mikor és hogyan kell elültetni a csarabot?

A csarab leggyakrabban ősszel vagy tavasszal kerül a kertészetekben, tehát már szeptember elejétől ültetheted a kertedbe, vagy érdemes megvárni, amíg a balkonládákból kikerülnek a nyári virágok, és az üresen maradt ládákat ülteted be a callunával, fantasztikus látványt nyújtanak, főleg, ha pl. díszkáposztával, vagy árvácskával társítod. A csarabot egymástól 15-20 cm távolságra ültesd el, ha pedig a kertbe szeretnéd kiültetni, akkor egy napos vagy félárnyékos helyet válassz számára, savanyú virágföldbe, de jó a rododendron, a hortenzia, vagy a citromhoz bekevert virágföld is.

fehér és rózsaszín csarab

A csarab gondozása

A csarab nem túl igényes a gondozás tekintetében, de ha ősszel a kiültetés idején még elég magas a nappali hőmérséklet mérsékelten érdemes rendszeres öntözni, mészmentes, lágy vízzel, a frissen ültetett növényeket, de soha ne legyen túl nedves a talaj körülötte.

Tavasszal március végén, április elején vágd vissza a hajtásokat a felére, így hamar megindulnak a friss hajtások.

A csarab teleltetése

Mivel a csarab egy fagytűrő évelő törpecserje, így a teleltetéséről sem kell külön gondoskodni, főleg hogy a teleink egyre enyhébbek, ám ha télen -15 C fok alá süllyed a hőmérséklet a fiatal növényeket érdemes takarni szalmával, falevéllel, vagy komposzttal.

A csarab betegségei

Gyakran előfordul, hogy a kertészetben megvásárolt calluna pár nap alatt elpusztul. Ennek okai között szerepelhet a nem megfelelő talaj, mivel a calluna csak savanyú mészmentes talajban képes életben maradni, a nem megfelelő öntözés, túlöntözés, illetve kiszáradás, valamint gombás betegségek is megtámadhatják, ha túl nedves és párás a környezete. Ezen kívül a túl meszes és kemény csapvíz is a növény pusztulását okozhatja, ezért csak esővízzel vagy lágy vízzel érdemes ritkán öntözni.

calluna

A csarab gondozása balkonládában vagy cserépben

Egy kicsit kell csak másképp gondozni a balkonládába ültetett callunát, mint a kertbe kiültetett társait, mégpedig azért, mert itt a kis mennyiségű föld jóval hamarabb kiszárad, mintha a kertbe ültetnéd ki a növényt.

Tehát ha ősszel vagy tavasszal a balkonládába szeretnéd kiültetni a csarabot, vagy a cserépben hagynád, gondoskodnod kell a megfelelő vízellátásról, mert itt gyorsabban kiszárad a föld. Itt is csak savanyú virágföldbe ültesd a megvásárolt töveket, és csak lágy vagy esővízzel öntözd őket.

Télen a cserépben maradt callunákat érdemes cserepestől kisüllyeszteni a kertbe, így védve a fagyoktól, a balkonládában maradt növényeket pedig egy fagytól védett helyre vinni, ahol a hőmérséklet nem megy -5 C fok alá, mivel a túl kicsi föld miatt ezeknek a növényeknek a gyökerei könnyen átfagynak. Tavasszal vágd vissza hajtásokat egyharmadáig, ha szükséges ültesd át friss talajba a növényeket, és lassan kezd el őket öntözni. A balkonládába ültetett callunákat érdemes tavasztól egy tápoldatos vízzel is megöntözni havonta egyszer.

calluna fajták cserépben

Színes csarabok a kertészetekben

Biztos te is láttad már, hogy ősszel a kertészetekben feltűnnek a nagyon színes narancssárga, arany, ezüst, vagy kék, lila színű callunák, de jó, ha tudod, hogy ez nem egy természetes színe a növények, ezeket a callunákat szó szerint befestették. Hogy miért gyötrik meg a természet szerető kertészek ezeket a növényeket, nem tudjuk, de a legtöbb ilyen növény a festék hatására sajnos hamar elpusztul, így ezeket a színes csarabokat nem érdemes megvásárolni.

színes és festett  csarabok

Viszont a háromszínű csarab, amely világoszöld, rózsaszín és fehér színben pompázik, teljesen természetes, itt mindössze annyi történt, hogy három különböző fajtát ültettek össze a kertészek egy cserépbe.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!