A növények hagymája nem más, mint egy föld alatti raktározó szerv, amely a tápanyagok raktározására is szolgál, így tudják a telet pl. ezek a növények átvészelni.

Mit nevezünk hagymás növények

Gyakran egy név alatt emlegetjük a hagymásokat, pedig három nagy csoportba kell őket sorolni.

A valódi hagymás növények közé tartozik a tulipán, a jácint, a nárcisz, amelyeknek valódi hagymája van, és ezt kell elültetnünk ősszel.

A második csoportba tartoznak a gumós növények, ilyen a dália, vagy a sáfrány, míg a harmadik csoport a rizómás növények tartoznak, mint pl. a nőszirom.

Ezért van az, hogy az ültetési időszak is eltér, mint a virágzási időszak is, mert ezek a növények más csoportba is tartoznak.

A hagymás növényeket és a gumós növényeket ősszel és tavasszal kell elültetni, ilyenkor széles választékot találunk a szaküzletekben, ezekből a növényekből, de csak rövid ideig. Aki tavasszal virágzó növényeket szeretne ősszel ültetni kertjébe jobb, ha már szeptember közepén beszerzi azokat, mert egy héttel később már nem talál olyan széles választékot az üzletekben.

Papagáj tulipán

Hagymás növények vásárlása

Fontos, hogy mindig egészséges hagymákat vásároljunk meg a szaküzletekben, a túl könnyű kiszáradt hagymákat, vagy épp a rothadt büdös hagymákat még akciós áron se vegyük meg.

Ősszel kell elültetni pl. a jácintot, a tulipánt, a nárciszt, az íriszeket, a liliomokat, a krókuszt, a hagymavirágot, a szellőrózsát, az őszi kikericset, a hóvirágot, vagy a gyöngyikét.

Hagymás növények ültetése:

A hagymás növényeknél fontos az ültetési mélység!

A legmélyebbre a tulipán kerül, ezt 10-15 cm mélyre is ültethetjük.

Utána jön a nárcisz, és a dália 5-10 cm mélyen, a nárciszt, jácintot, amelyeket ősszel ültetünk, míg, a dáliát tavasszal kell elültetni.

5 cm mélyen kell elültetni a kis gumós növényeket, mint a cikláment, sáfrányt, boglárkát.

 Általános szabály, hogy a hagyma körméretének a kétszerese az ültető gödör mélysége, vagyis a nagyobb hagymákat mélyebbre kell ültetni, míg a kisebbeket magasabbra. Miután elrendeztük, melyik hagymás növényt hová szeretnénk elültetni, ássuk ki a gödröket, majd a hagymákat csúcsával felfelé rendezzük el szépen egymás mellé, de ne érjenek egymáshoz a hagymák. Végül töltsük fel az ültető gödröt földdel és locsoljuk be a talajt.

A csoportosan elültetett növények sokkal szebbek lesznek tavasszal, mintha szétszórnák őket egyesével kertünkben. Ma már színek szerint is választhatunk, sőt szín kombinációs összeállításokat is kínálnak a kertészetek.

A hagymás növények kedvelik a napos meleg kertrészeket, ahol tavasszal éri őket a napsugár. Ahhoz, hogy ne érje őket túl sok csapadék, és ne induljanak rothadásnak a hagymák tavaszig, érdemes az ültető gödörbe egy kevés homokot, vagy komposztot is keverni. A nyáron virágzó gumós növényeket, viszont télire fel kell szedni, és téli szálláshelyre vinni őket, ilyen pl. a dália, a Kána, vagy a Kála.

A hagymás növények ültetése előtt érdemes egy papíron ültetési tervet is készíteni, így tudjuk majd pontosan melyik növényt hová ültettük.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!