A futó muskátli a hazai kertek kedvenc növénye lenne ha…. Sok kertész panaszkodik, hogy a futó muskátli nála nem olyan szép, mint a katalógusokban, vagy mint a határon túli országokban. Sokan keresnek tiroli muskátli, mert úgy gondolják, azok szebbek lesznek, mint hazai társaik, talán pont olyan, mint a katalógusban.

 

Az igaz hogy a futó muskátli érzékenyebb, mint a rokona az álló muskátli így sokkal több törődést és gondozást igényel. A másik gond hogy a városi szennyezett levegő és a sok por nem tesz túl jót a növénynek, míg az Alpok lábánál fekvő kis faluban teljesen más a levegő és a páratartalom.

Aki utazott már külföldre és látta a hatalmas szinte monumentális hegyek lábánál elterülő kis Osztrák falvakat, azt is láthatta mekkora a levegő páratartalma a hegyek miatt. Kora reggel vágni lehet a ködöt, igen magas a páratartalom és a levegő sokkal tisztább, mint a városokban.

Így itthon főleg a városokban soha nem lesz olyan szép a futó muskátli, mint a vidéki hegyi levegő mellett, ahogy a Milka boci is csak a hegyi legelőn ad finom tejet. De azért sokat tehetünk mi is a szép virágzó növény érdekében, ha egy kicsit jobban odafigyelünk a gondozására.

A futó muskátli gondozását már az ültetésnél el kell kezdeni. Legtöbbször balkonládába ültetjük a futó muskátlit vagy akasztós virágtartóba, de semmiképp ne hagyjuk az eredeti kisméretű cserépbe. Vásárlás után egy két nappal ültessük át nagyobb cserépbe vagy balkonládába a növényt.

Az átültetéshez használjunk jó minőségű virágföldet, ne kerti földet, mert fertőzésnek tesszük ki a növényt. Töltsük meg a balkonládát egy harmadáig morzsalékos laza virágfölddel, majd emeljük ki a növényt a cserépből virágfölddel együtt és döntsük meg kb. 70 fokban és így tegyük bele a balkonládába.

Ez azért fontos, mert ha a földlabdát egyenesen tesszük a ládába, amikor a növény elkezd, lefelé futni a láda szélénél a növény szára megsérül. Szinte 90 fokban kell a növénynek meghajolni ahhoz, hogy lefelé fusson. De a láda széle folyamatosan nyomódik a növény szárához, ami a végén eltörik és ekkor a muskátli egyik napról a másikra elpusztul. Viszont ha megdöntve tesszük, bele a ládába a földre a muskátli szinte omlik majd lefelé.

Ha készen vagyunk az ültetéssel, jó alaposan öntözzük be a földet és tegyük a helyre a ládát. Olyan részt válasszunk az erkélyen vagy a kertbe ahol nem éri el egész nap az erős tűző napsugár csak délelőtt. Fényre szüksége van a muskátlinak, de a déli vagy délutáni nap túl erős neki így kiég. A félnapi árnyék és félnapi napsütés az ideális számára.

Egy hónap múlva már kezdhetjük adagolni ültetés után a muskátli tápoldatot, amit minden héten akár kétszer is adhatunk kis mennyiségben az öntözővízhez keverve. Így folyamatosan pótoljuk a növénynek az elhasznált tápanyagot és sokkal erősebb egészségesebb lesz valamint ellenáll a betegségeknek is.

Az elnyílt virágokat szedjük le minden héten, így serkentve az újabb virágzásra a töveket. Havonta egyszer júniustól vágjuk vissza a muskátli hajtásait, inkább legyen fél méter hosszú a muskátli, de tele virággal, mint egy méteres kopsz virágtalan hajtásokkal teli növény. A metszés hasznos a növények, új hajtásokra és virágzásra serkenti kedvencünket.

Talán még ennyi törődés mellett sem lesz a futó muskátlink olyan szép, mint a hegyekben, de egész nyáron át virágzó színes növényt kapunk, amely meghálálja a törődést és a gondoskodást.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!