Ha külföldön nyaralunk, láthatjuk, hogy ezt a növényt ott akár sövényként is jól bevált. Érdemes kertünkben is végig ültetni a kerítés mellett, akár a tuják elé is. A növény két méteresre is megnőhet, de érdemes rendszeresen visszavágni. Minél jobban metsszük, annál dúsabban hajt és virágzik. Ne sajnáljuk tavasszal és ősszel sem, metsszük vissza az egyharmadáig a növényt. A mediterrán hatás érdekébe szerezzünk több színű leandert és helyezzük el őket terrakotta kőedényekbe, így igazi tengerparti hangulatot alakíthatunk ki kertünkben.

Leanderek Olaszországban

A nagyobb növények számára válasszunk nagyméretű edényt, mert a virágzáshoz igényli a sok tápanyagot. A kisebb növényeket évente a nagyobb növényeket kétévente ültessük át. Nyáron tápoldatozzuk hetente, egészen őszig. Tavasszal adhatunk kis mennyiségben szerves trágyát is.


Tarthatjuk erkélyen, kertben, teraszon. Kedveli a meleg napos környezetet, nyáron öntözzük bőségesen. Tavasszal a levágott hajtásokat egy üvegben vagy cserépben könnyen meggyökereztethetjük. Minden tavasszal az első hajtásokat vágjuk vissza a felére, mert így egészséges erős növényt nevelhetünk nyárra. A következő metszést ősszel iktassuk be.

Ezen kívül érdemes ősszel és tavasszal megelőző permetezést végezni, mert a leander hajlamos a tetvesedésre. Fő ellensége a pajzstetű, amely akár az egész állományt megfertőzheti. Ezért mielőtt bevisszük a szobába ősszel, végezzünk lemosó permetezést, és ezt ismételjük meg tavasszal is. Télre helyezzük a cserepét egy hűvös kb. 10-15 fokos világos védett helyre. Hajtásdugványokról könnyen szaporíthatjuk a leandert.

Fényigény: világos napos helyet igényel, szereti a mediterrán környezetet.

Vízigény: Nyáron öntözzük bőven, de télen mérsékeljük a locsolást.

Virágzási időszak: Áprilistól, októberig.

 

Ne sajnáljuk ősszel visszametszeni a növényt, hagyjuk télen pihenni, hogy tavasszal új erős hajtásokat kapjunk.

Átültetés: A kisebb növényeket évente egyszer ültessük át, a nagyobb növényeken csak felszíni talaj cserét végezzünk.

Érdemes több színt is tartani otthonunkban, igazi tengerparti hangulatot vihetünk otthonunkban egy szép leander segítségével.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!