Gyakran mediterrán cserjeként emlegetjük pedig eredeti származási helye Kína, Korea, és India. A mályvafélék családja igen gazdag, így találkozhatunk a szobai változatával is, amely szintén a hibiscus nevet viseli, ám a szobai hibiscus nem télálló, ellenben a kerti mályvacserjével.

A virágok akár 10 cm szélesek is lehetnek, színűk kékeslilától egészen a rózsaszínig, fehérig terjed, de nem ritka a színátmenet sem a szirmokon.


Ma már egyre több hazai kertészetben találkozhatunk a mályvacserje telt virágú nemesített változatával, amely még lenyűgözőbb látványt nyújt a kertekben.

Ha még nincs a kertünkben mályvacserje, de szeretnénk beszerezni egyet, keressünk fel egy közeli kertészetet, tavasszal, vagy kora nyáron, és válasszuk ki a számunkra szimpatikus színekkel rendelkező konténeres növényt.

A fiatal növényeket nyáron a nagy melegben és a csapadékmentes időszakban érdemes rendszeresen öntözni, és nyárra érdemes mulccsal körbeszórni a tövét, mert így a gyökere kevésbé szárad ki.


Télire lombbal takarjuk be, hogy a kemény éjszakai fagyok ne tudjanak kárt tenni a gyökérben.

A nyári virágpompa elérése érdekében, az öntözővízhez adjunk egy kevés virágzó tápoldatot, illetve tavasszal szórjunk a növény köré egy kevés érlelt trágyát.

Ősszel a virágzás végén vágjuk vissza a hajtásokat, majd tavasszal ismét érdemes egy metszést elvégezni, amikor is a megfagyott ágakat kell eltávolítani. Az idősebb növények sűrű ágait is megritkíthatjuk, és az elöregedett hajtásokat is érdemes kivágni.


A mályvacserjét akár sorban is ültethetjük egymás mellé, így nyáron egy fantasztikusan szép virágzó színpompás cserjénk lesz a kertben. Mivel ez a növény akár 1,5-2 méter magasra is megnőhet, ültethetjük a házfal elé, vagy a kerítés mentén sorban, de szoliter növényként nagyobb cserépbe ültetve is jól mutat.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!