Nevét karéjos bársonyos leveleiről kapta, amelyek hasonlítanak egy kabátra vagy palástra. A lazán elágazó hajtások számtalan apró sárga virágot hordoznak nyáron, az egész hajtásrendszer kissé széthajlik, így még nagyobbnak tűnhet a növény.

A palástfű kedveli az árnyékos és a napos kerteket is, talajban sem válogatós a nedves humuszban gazdag talajt is elviseli, de egy kis szárasság sem okoz gondot neki. Ha nyáron egy hosszabb szárazság után a növény lombozata kissé megviseltnek tűnik, vágjuk vissza a hajtásokat, majd öntözzük be jó alaposan a földjét. Hamarosan ismét új zöldellő hajtások indulnak növekedésnek.


Ha virágágyásba szeretnénk ültetni, érdemes az ágyás szélére ültetni, hogy a virágoknak legyen lehetőségük kifelé bókolni, de ültethetjük nagyobb fák alá is, gyorsan benövi a teret. Magról szaporodik a legkönnyebben, ám ha azt szeretnénk hogy a növény ne terebélyesedjen tovább, a virágokat vágjuk le a tőről mielőtt a magok beérnek. Évente kétszer érdemes a hajtásokat visszametszeni, ezt ősztől tavaszig szinte bármikor megtehetjük, akár a talajszint felett 10 cm magasságig is.

A szépen kifejlett töveket tőosztással lehet továbbszaporítani, a túl öreg fás növényeket érdemes kiszedni a kertből és csak a fiatal töveket tovább nevelni. Magassága 45-50 cm, szélessége 70-80 cm, virágzási ideje nyáron van. A palástfű jól bírja a téli kemény fagyokat, akár - 20 fokig is áttelel.

Ezt olvasta már?

A dália ültetése és gondozása

A kertek tűzvirága a kánna!

A kerti mályvacserje ideális cserjenövény!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!