A vaníliavirág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket. Szárai eleinte felálló majd enyhén lehajló, cserjének vagy kisebb bokornak vagy fának is nevelhető, itthon is több méretben és formában lehet tavasszal a vaníliavirágot megvásárolni a kertészetekben. Virágai nagy méretűek és fajtától függően mélykék, liláskék vagy pirosas lila színben tündökölnek, de ma már a levendula színű és a fehér változat is több helyen elérhető.

Nyár elejétől az ősz végéig szinte folyamatosan virágzik, így szinte egész nyáron át dekorálja kertünket, erkélyünket, de a virágok nem csak szépek és színesek, de fantasztikus illatot is árasztanak, amelynek a célja, hogy minél több lepkét és méhet vonzzon magához a növény. Az illat intenzitása este még erőteljesebb, épp ezért érdemes a növényt a bejárathoz, vagy a kerti bútorokhoz, padokhoz közel ültetni, mert egy nyári kerti parti alkalmával, a vendégek is érezhetik csodás illatát.

Vaníliavirág egész nyáron át virágzik

A vaníliavirág gondozása és ültetése

A vaníliavirág melegigényes, így ha a kertünkbe idén szeretnénk egy új példányt ültetni, érdemes várni vele májusig, amikor az éjszakai fagyok veszélye nem fenyegeti a növényt. Kellemes illata miatt akár több tövet is telepíthetünk a kertbe, ezeket egymástól kb. 30 cm sor és tőtávolságra érdemes elültetni, mert a kisebb növények a nyár végére bebokrosodnak és alaposan meghíznak. Ahhoz, hogy a vaníliavirág gazdagon virágozzon, fontos a napos, de szélvédett hely, ahol napi 5-6 órán át éri a napfény. A napfény mellett még a vízigényéről is gondoskodni kell, mivel a nyári forró napokon, akár napi kétszeri locsolást is be kell iktatnunk, a vízhiányt rosszul tűri a vaníliavirág, virágai és hajtásai lekonyulnak, és károsodnak.

Az elnyílt virágokat érdemes rendszeresen eltávolítani, így újabb virágzásra serkentjük a tövet, sőt metszéssel akár szép bokorformát is ki tudunk alakítani.

A vaníliavirág szaporítása

Szaporítása történhet, magvetéssel ekkor a magokat április végén kell szabadföldbe vagy cserépbe ültetni, de a dugványos szaporítás is megoldható. A fiatal növények hajtásait érdemes tavasszal visszametszeni, mert így a növény bokrosodik és erősödik.
 Vaníliavirág szaporítása

Hogyan ültessük cserépbe a vaníliavirágot?

Ha cserépbe szeretnénk ültetni lehetőleg nagy méretű cserepet, válasszunk, számára mert a virágzáshoz nagyon sok tápanyagra van szüksége a növénynek, épp ezért az öntöző vízhez hetente egyszer adjunk kevés virágzó tápoldatot is. Az öntözésre igen érzékeny a növény, a szárasság és a túllocsolás is végzetes lehet, számára ezért kerüljük a pangó vizet, és tartsuk földjét egyformán nedvesen. Az elnyílt virágokat rendszeresen vágjuk ki, mert így újabb virágzásra serkentjük a tövet. Nyáron a cserépben tartott vaníliavirágot, a nagy széllel, és esővel járó viharok során, érdemes védett helyre vinni, mert a vihar a szirmokat leveri, és igencsak megtépázza a növényt.

A vaníliavirág teleltetése

Mivel trópusi növényről van, szó sajnos a mi hideg fagyos telünket nem bírja így télre vigyük be a növényt egy 10-15 fokos világos helyiségbe pihenni. Tavasszal az elszáradt hajtásokat metsszük vissza, de sajnos két-három év alatt az átteleltetett példányok virágzása lecsökken, így dugványról érdemes fiatal példányokat ültetni.

A vaníliavirágot nem csak, mint kerti növény, de mint dézsás növényt is ültethetjük erkélyre, teraszra önmagában vagy más egynyári dísznövénnyel keverve. A kert napos vagy kissé félárnyékos helyére is telepíthetjük, de akkor a legszebb a virága, ha elég napfény éri.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!