Az elegáns akár 2 méter magasra megnövő kék színű szarkaláb minden kert éke lesz. Színével és nagyságával is kitűnik a többi kerti növény közül.

Ma már több fajtája is kapható, van közte halvány rózsaszín, fehér halványlila és mélykék színű is, így érdemes több színből összeállítani a virágágyást.

Ültethetünk nyúlánk szarkalábat, amelynek a magassága elérheti a két métert is, vagy csinos szarkalábat is, amely alacsonyabb 1 méteres magasságot sem haladja meg, vagy az óriás szarkalábat, amely szintén a két méteres magasságot is túlszárnyalja. Ma már a kertészek által kifejlesztett fajoknál találhatunk duplavirágút is, sőt olyat is, amelynek a szirmai kétszínűek, na, nem a rossz értelemben.

szarkaláb

A szarkalábak csoportosan ültetve a legszebbek, akár fal vagy magasabb kerítés elé is ültethetjük őket, de évelő virágágyásokban leghátulra is telepíthetők. A kisebb fajtákat akár nagyobb dézsába is ültethetjük, ezeket erkélyre vagy teraszra, de akár a lépcső mellé is tehetjük dísznek.

A szarkalábbal tele ültetett kert kissé vidékies romantikus hatást kelt, így nagyon szépen mutat a pasztell vagy fehér virágok mellet, de a rózsaszín is kiemeli szépségét.

szarkaláb

Ültethetünk mellé néhány rózsabokrot, hófehér liliomokat, különböző fűféléket, dáliát, és más évelő növényt. Az igazi vidéki kerthez vegyes színű virágokat válogassunk össze, lehet piros sárga, narancssárga szín is, a romantikus kerthez csak pasztellszíneket, fehéret és rózsaszín virágokat társítunk mellé.

A szarkalábat palántáról vagy magról is ültethetjük. Az ültetés ideje május eleje, és közepe. Ássuk fel a talajt kb. 15 cm mélyen, majd ültessük el a palántákat. Az ültetéshez kb. 15 cm mély barázdákat kell elkészíteni, magvetéshez elég 5 cm is. Sor és tőtávolság 60-40 cm lehet, hiszen a kifejlett növénynek elég nagy lesz a helyigénye. Majd jó alaposan nyomkodjuk le a földet a palánták körül és öntözzük be a földjét.

szarkaláb

Már a nyár közepétől nyílnak a gyönyörű nagy virágok, amelyek egészen az ősz kezdetéig kitartanak. Az elnyílás után őszre vágjuk vissza a töveket kb. 15 cm.-rel a föld felett, és ha szükséges takarjuk be a tövét télire.


Ha úgy látjuk nyáron túl magasra nőt a szarkaláb, készítsünk számára támasztékot, vagyis egy karót óvatosan szúrjunk le a növény mellé és kössük ki a virágzatot. A kerti szarkaláb kedveli a tápanyagban gazdag jó minőségű talajt így ültetés előtt érdemes egy réteg komposztot szétteríteni.

A növényt mindig szélvédett, hűvös, de szellős helyre ültessük ahol nem tűzi a nap reggeltől estig. Évelő növényként nem kell télre felszedni, de az erős fagyok ellen a tövét takarjuk be faforgáccsal vagy falevelekkel. Virágzási ideje június végétől egészen szeptemberig tart. Vágott virágnak is alkalmas, de vigyázat a növény mérgező.

 

A kerti szarkaláb az egyik legszebb és legmutatósabb kerti virág, érdemes pár tövet beszerezni és kertünket ékesíteni ezzel a hatalmas égszínkék virággal.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!