A zsálya egy gyönyörű évelő fűszernövény, amelynek a levelei ehetők, és nagyon finom íz világot kölcsönöz a vele fűszerezett ételeknek.

A salvia szó annyit jelent, mint egészségesnek maradni, hiszen a zsálya egy gyógynövény is egyben, amit már az ókorban is használtak. A mediterrán konyhában fontos fűszernövény, de hazánkban még kevesen ismerik és használják a főzés során.

A kerti zsálya levelei szürkés zöldek, kissé molyhosak, ami még különlegesebb megjelenést biztosít a növények. Júniustól nyílnak a liláskékes virágok, amelyek valódi romantikus hangulatot adnak kertünknek.


A zsályát ültethetjük palántáról kertünkbe, de ha több tőre lesz szükségünk a legjobb, ha magról vetjük el a növényt. A magokat márciusban védett helyen először cserépbe vagy ládádba szórjuk el, majd május közepén már kiültethetjük a palántákat a szabadba. Kedveli a napos meleg kertrészeket, és a jó vízáteresztő képességű talajt. A töveket 40-60 cm sor és tőtávra ültessük egymástól. Nyáron bőséges öntözést kíván.

Fűszerezéshez mindig a friss leveleket szedjük le még virágzás előtt, majd nyár végén a virágokat vágjuk el és vigyük be a vázába vagy szárítva is tartósíthatjuk. A nyár elején levágott virágok még több virágzásra serkentik a növényt, így ne sajnáljuk a metszést.


Ősszel a virágzás végén gyűjtsük be a magokat következő évre, majd vágjuk vissza télire a tövet kb.a felére. A következő metszés tavasszal ejtsük meg az első friss hajtásokat áprilisban vágjuk vissza így még erősebb növekedésre serkentjük a növényt. Az idős növények két-három év elteltével fásodnak így ezeket a legjobb kiszedni a komposztra tenni, majd tavasszal új töveket telepíteni a helyükre.


A zsálya leveleit késő délután szedjük le, mert ekkor legnagyobb az illóolaj tartalmuk.

A fűszernövényt használhatjuk bárányhoz, sertéshez, nyúlhoz, vadashoz, és szárnyasokhoz is. Nagyon finom fűszervaj, paradicsomsaláta és pizza készíthető belőle. Mivel igen intenzív aromája van így a főzés során csak minimális mennyiséget használjunk fel a levelekből.

Zsályás fűszervaj

Hozzávalók: 100g vaj, 12 friss zsályalevél.

A vajat olvasszuk meg serpenyőben, majd a megmosott és megszárított zsálya leveleket vágjuk fel és dobjuk bele vajba.

Addig forraljuk takaréklángon, míg kissé meg nem barnul. Ezután hűtsük le és hűtőbe téve tároljuk felhasználásig. A zsályás fűszervaj tovább ízesíthető más fűszernövényekkel is.

A kert zsálya mellett termeszthetünk még:

Ananász zsályát (salvia elegans)

Az ananász zsálya, mint neve is mutatja ananász illatú fűszernövény, amelynek a levelei világoszöldek, és piros virágok tarkítják nyáron. A növény 90-100 cm magasra is megnőhet, ám fagyérzékeny így télen védett helyen kell átteleltetni.

Levendula levelű zsálya (Salvia lavandulifolia)

Alacsony növésű félcserje, amely keskeny kékeszöld levelekkel rendelkezik.

Muskotályzsálya (salvia sclarea)

Két éves fűszernövény, amely az első évben tőlevélrózsát növeszt, majd a második évben virágzik. Virágai fehér vagy rózsaszín színben pompáznak.

A pizza fűszerkert viráglabdákban kakukkfű, oregánó, bazsalikom, borsfű és petrezselyem vetőmagok találhatóak. 
 A viráglabdákat nagyon könnyű használni, segítségükkel gyorsan tudsz egy látványos fűszerkertet megalkotni, akár a konyhádban, az ablakban az erkélyeden egy balkonládában, vagy a kertedben is. Alkosd meg a saját organikus pizza fűszerkertedet, és készíts menyei illatos pizzákat.

 

Irány a Zümishop