A fűszeres pácolással pl. a húsoknak és halaknak már a sütés előtt is különböző ízeket adhatunk, ezen kívül a hús is hamarabb puhul meg a páclétől. A fűszernövények segítségével különböző pácleveleket készíthetünk el, amelyeket nyáron pl. a grillezéshez is felhasználhatunk.

Hozzávalók: vörös vagy fehérbor, borecet, citrom vagy narancslé, egész bors, borókabogyó, koriander, köménymag, rozmaring, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, zeller, fokhagyma, vöröshagyma, gyökérzöldségek, olíva, vagy napraforgó olaj.

A páclével érdemes kísérletezni a konyhában, ízlésünk szerint, hiszen a fehér és a vörös húshoz is más-más páclé illik.

Íme, egy egyszerű és gyors páclé recept:

Ez a páclé remekül illik vadhoz, halhoz, és fehér húsokhoz is.

Hozzávalók: 1 vékonyan felszeletelt citrom, 1 felszeletelt sárgarépa, 1 kanál borecet, 1 kanál olívaolaj, 1 szál friss kakukkfű, 2-3 babérlevél, 3 szem szegfűszeg, 1 csokor petrezselyem, 10-12 egész bors frissen őrölve.

A hozzávalókat keverjük össze egy tálban, majd öntsük rá az adott húsra úgy, hogy az teljesen belepje, majd tegyünk hideg helyre. A különböző húsokat érdemes több órán keresztül, de a legjobb, ha több napig is érleljük a pácban. Télen 5-6, míg nyáron 1-2 napig állhat a hús a páclében.

És egy másik pácrecept:

10 l víz, 2 kg konyhasó, 4 dkg salétromsó (8 csapott kk.), 2 kk. törött koriander, 4 babérlevél (apró darabokra tépve), 4 ek. édes pirospaprika, 2 ek. törött fekete bors, 10 szem törött szegfűbors, 10 szem törött fenyőmag.


A fűszernövények aromáját, és erősségét minden háziasszony maga tapasztalja meg a főzés során, így idővel kialakul a saját fűszerkollekciója. Ha pl. az ételbe petrezselymet, lestyánt, vagy kakukkfüvet, majoránnát teszünk, érdemes kevesebb sót adagolni az ételhez, mert ezek a fűszernövények sós ízt kölcsönöznek az ételnek.

A fűszernövényekből pl. remek fűszersó is készíthető házilag:

Barbecue fűszerkeverék

Hozzávalók: 2 tk. összetört zellermag, 1-1 tk. paprika, őrölt szerecsendió, chilipor, fokhagymapor, hagymás só, só, frissen őrölt fekete bors, 2 tk. száraz majoránna, 1-2 tk. barna cukor.

Pác: a fűszerkeveréket 1 pohár vörös vagy fehérborral keverjük össze és belekeverünk 4 ek. fokhagyma ízesítésű olajat.

Borókás Barbecue

¨       Kacsahúshoz, marhához, vadakhoz. Sütés előtt dörzsöljük be vele a húst.

Hozzávalók: 2 ek. őrölt borókabogyó, 1-1 tk. frissen őrölt fekete bors, őrölt szegfűbors, 1 ek. barna cukor, 1/2 tk. só.

Pác: a keveréket összekeverjük 1 pohárka ginnel, 2 aprított mogyoróhagymával, néhány rozmaring ággal.


A bors erős csípős aromája miatt sok embernél okoz gyomorégést, és más emésztési gondokat. Ők ezt a fűszernövényt helyettesítsék majoránnával, vagy kakukkfűvel. A salátákba is bátran tegyünk friss fűszernövényeket, a petrezselyem, az édeskömény, vagy a menta remekül illik bármely salátához.

Ha mi magunk nevelünk kertünkben, vagy akár a konyhaablakban friss fűszernövényt, a felesleget bátran vágjuk le, aprítsuk fel és fagyasszuk le a mélyhűtőben, akár zacskóban, akár jégkocka tartóban. Így télen sem kell megvenni a drága és kevésbé ízletes szárított fűszereket.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!