Összegyűjtöttünk néhány praktikus ötletet, mivel dobhatjuk fel konyhánk íz világát.

A fűszerecet:

A fűszerecetet elkészíthetjük egy szép díszes üvegben is, de akár egy kiürült boros üvegben is elkészíthetjük. Ha összebarátkozunk az üvegvisszaváltóssal néha csodákra bukkanunk a pult alatt. A fűszerecet alapja lehet bor, vagy almaecet, de kísérletezhetünk más fajta ecettel is.

Helyezzük a fűszereket az üvegbe és öntsük fel ecettel. Fontos hogy jól záródó üveget válasszunk! Egy- két hétig érleljük össze az ízeket. Az ízek mellett a látvány sem utolsó. Az üveget díszíthetjük szalaggal, vagy a gyerekek kifesthetik üveg festékkel. A fűszerecet akár egy évig is eltartható. Tartsuk hűvös és lehetőleg sötét helyen, néha keverjük fel az üveg tartalmát.


Néhány variáció:

1 db chili paprika, pár szem egész fehér bors, pár szem koriander, 3 ág rozmaring, alma, vagy borecet.

Az elkészítés ugyanaz.

 

Bazsalikomos ecet:

Fehér borecetbe tegyünk néhány levél bazsalikomot, majd fokhagymát, pár szem fehér borsot, és lezárt üvegben érleljük egy hétig.

Pikáns ecet:

Almaecetbe tegyünk néhány levél tárkonyt, bazsalikomot, kakukkfűt, kaprot, metélőhagymát, rozmaringot, és oregánót, néhány szem borssal ízesítsük, és érleljük két hétig.

Tárkonyos ecet:

Almaecetbe tegyünk néhány levél tárkonyt, tegyük mellé fokhagymát, borsot, és összeérleljük.

Kísérletezzünk az ízekkel, készítsünk több összeállítást, pl.: olaszos ízekkel, vagy magyaros összeállítást. Előbb utóbb ajándékba is adhatunk ismerősöknek pár üveggel. Sorozatunk következő részében a fűszerolajakat vizsgáljuk meg közelebbről.

 

A kakukkfű

Kiváló közismert fűszernövény, ez a mediterrán félcserje, amely a földközi tenger vidékéről származik. Az ókor egyik legismertebb gyógynövénye volt, de készítettek belőle pl. parfümöt is. Kellemes aromás kámforos illatú növény. Hazánkban vadon is megtalálható, de napjainkban már termesztik is.

Magról, vagy hajtásról is szaporítható, de két-háromévente érdemes megújítani, mert elveszti aromáját. Kedveli a meleg napos száraz helyeket, épp ezért kiváló növény lehet sziklakertben. Ültethetjük cserépbe, konyha ablakba, vagy erkélyre, dézsába, vagy balkonládába. Érdemes a hajtásokat virágzás előtt leszedni, a talaj fölött 6-8 cm-es szárak meghagyásával, mert ilyenkor a legaromásabb a növény.

Könnyen tárolható, szedjünk, le egész ágakat kössük csokorba, és felakasztva tároljuk száraz helyen. Csak kis mennyiségben adagoljuk az ételekhez, sajátságos aromája miatt. A konyhában kiváló kiegészítője lehet a nehezen emészthető ételeknek, a burgonyafőzeléknek, hurka, kolbász, és az olasz tésztáknak, mártásoknak is.


Gyógyhatása:  Étvágygerjesztő, görcsoldó, köhögéscsillapító, és frissítő hatása van.

Íme, egy remek recept a kakukkfűhöz:

KAKUKKFÜVES HÚS

Hozzávalók:
Kicsontozott sertéskaraj,
Őrölt bors,
Olaj -- a sütéshez,
3 fej vöröshagyma,
Piros paprika (őrölt),
2 teáskanál kakukkfű,
4 cikk fokhagyma,
2 kávéskanál majoránna,
Só.

Elkészítés:
A kicsontozott sertéskarajt felszeletelem vékony szeletekre. Kicsit kiklopfolom. (kiverem) Mindkét oldalán, gyengén sózom, borsozom. Kevés olajban a szeletek mindkét oldalát átsütöm, csak annyira, hogy színt kapjon a hús. A hússzeleteket kiveszem a zsiradékból. 3 közepes fej apróra vágott hagymát dinsztelek a zsiradékon, majd pirospaprikát szórok rá, felöntöm kevés vízzel. Visszarakom az elősütött szeleteket, majd annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Teszek a lébe 2 teáskanál kakukkfüvet, 4 cikk fokhagymát apróra vágva, (vagy préselve) és 2 kávéskanál majoránnát. Ebben a lében puhára főzöm a húst. Szükség szerint a lét sózom. Rizzsel tálalom. Pulykamellből is készíthető. Ha másnapra marad belőle, a húst hosszúkás, vékony kockákra vágom. Kockákra vágott krumplit olajban pirosra sütök, és ezt összekeverem a hússal, kevés levet teszek rá, hogy ne legyen nagyon száraz a krumpli. Tetszés szerint sózom.