Akinek van kertje, erkélye, terasza, nyáron könnyedén nevelhet pár cserép fűszernövényt, amelyek az ételeket még finomabbá és izgalmasabbá varázsolják. Ám télen, amikor az időjárás hidegre fordul, a kinti fűszernövények helyett már csak a bolti szárított fűszert tudjuk használni.

Pedig pár fűszernövényt télen is tovább nevelhetünk a konyhában, és talán nem lesznek olyan szépek, mint nyáron kint a kertben, mégis finomabb lesz vele az étel, mint a szárított fűszernövényekkel. Ahhoz hogy télen a konyhában, vagy a lakás más pontján neveljünk fűszernövényt, pár szabályt kell betartani.

Nézzük mire lesz szükségünk a fűszerkerthez.

Cserépre, vagy egy sima befőttesüvegre, virágföldre, és pár cserép fűszernövényre. Ezeket a nagyobb bevásárló központokban az év bármely szakaszában be tudjuk szerezni.

Ha nem cserépben, hanem egy mutatós üvegben szeretnénk fűszernövényt termeszteni, fontos hogy gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről, vagyis tegyünk egy réteg kavicsot az üveg aljára, hogy a felesleges víz ott gyűljön össze.

A boltban vásárolt növényeket rögtön ültessük át egy nagyobb méretű cserépbe, jó minőségű virágföldbe, mert az eredeti cserépben legtöbbször csak tőzegbe és minimális mennyiségű virágföldbe vannak a növények ültetve.

A virágföld kiválasztásánál ügyeljünk rá, hogy laza, jó vízelvezetésű talajba ültessük a növényeket, de keverhetünk hozzá egy kevés érlelt marhatrágyát is, így biztosítjuk a növények számára a megfelelő tápanyagot.

Ezután keressünk a növények számára egy világos helyet, amely lehet egy konyhaablak, vagy egy világos, de nem túl meleg helyiség (15-18 fok az ideális számukra), egy túlfűtött helyiségben a növény száradni és sárgulni fognak. A locsolásnál is tartsuk be az általános szabályt, a két öntözés között hagyjuk a földjét kissé szikkadni, mert a túl sok és túl kevés víz is gondot okozhat.

Természetesen nem lesz minden fűszernövény olyan szép mint nyáron, sőt lesz olyan, amely nem bírja a benti körülményeket, mégis érdemes több fajtát is kipróbálni, mert a friss fűszernövény teljesen más ízt ad az ételnek. Nevelhetünk télen petrezselymet, zellert, bazsalikomot, rozmaringot, majoránnát, különböző salátákat, oregánot vagy snidlinget.

Ne felejtsük el, hogy a friss fűszernövény, nem csak szép és aromában gazdag, de vitaminokkal is ellátja télen szervezetünket, így hozzájárulva egészségünkhöz.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!