Fűszerkertet fillérekből is elő állíthatunk, ha tavasszal elvetjük a magokat, majd ezekből nevelünk palántát végül pedig fűszernövényt.

A magokat ma már bármelyik nagyobb barkácsáruházban, mezőgazdasági boltban vagy az interneten is megvásárolhatjuk, és egy tasak mag ára 100-200 Ft között van, amelyből akár 10-20 tő fűszernövényt is termeszthetünk. Gondoljunk csak bele, hogy mennyibe kerül egy tasak szárított fűszernövény a boltban és ehhez képest menyibe kerül megtermelni a kertünkbe a növényeket.

Két féle módon tudjuk elvetni a magokat, ültethetjük őket cserépbe, ládába vagy egy régi edénybe, így a teraszon vagy a konyhaablakban is nevelhetünk fűszernövényt, vagy áprilisban a szabadba is vethetjük a magokat. egy nagy cserép levendula, vagy rozmaring nem csak hasznos, de nagyon szép látványt is nyújt.

Ha van helyünk a lakásban vagy egy védett fedett erkélyen, a magokat már márciusban elvethetjük egy cserépbe és áprilisban a kifejlett erős palántákat ültethetjük el a fűszerkertben. Ha egy egész fűszerágyást szeretnénk a kertben kialakítani, jó, ha az egynyári és évelő növényeket külön ültetjük el, így tudni fogjuk, melyik marad meg jövőre is, és melyiket kell újra telepíteni.


A lakásban előnevelt magokat már márciusban elszórhatjuk, hiszen egy védett helyen áprilisra már palánták fejlődnek a magokból.

Attól függően, hogy milyen mennyiséget szeretnénk termeszteni, vásároljunk egy pár cserepet, ládát, netán egy szaporító ládát, majd a tenyészidő előtt 6-12 héttel vessük el a magokat. Töltsük meg a ládát laza palántaföld keverékkel, amely nincs összetömörödve és nincs benne nagy összeragadt rögök tucatjai, majd simítsuk el a tetejét. Fontos hogy a cserép vagy láda alja ki legyen lyukasztva, hogy a felesleges víz el tudjuk távozni öntözéskort.

A magokat sorban egymás mellé kézzel szórjuk el, ha pedig cserépbe vetünk, egy cserépbe kb. 3-4 szem magot szórjuk a kisebbekből, és 1-2 szemet a nagyobbakból. Ezután szitáljunk egy újabb vékony réteg földet a magokra, majd egy kis lyukú öntözőkannával óvatosan locsoljuk be a földet. A lyukacsos szaporító tálcák mellé ma már kapható alsó tálca is, így csak vizet kell a láda alá önteni, így a lyukakon keresztül a víz felszívódik.


A ládát vagy cserepeket tegyük világos helyre ahol majd 8-10 órán keresztül éri a fény, vagy akár le is takarhatjuk egy üveglappal a tetejét, így biztosítva a párás meleg hőmérsékletet. A kikelt palántákat végül külön álló cserépbe vagy edénybe kell majd szétültetni, ha elérik a két leveles palánta kort, akár a szabadba is kiültethetjük őket.


Magvetés a kertbe.

Április elején, amikor a talaj már kellőképpen átmelegedett akár a szabadba, a fűszerágyásba is elszórhatjuk a magokat.

Itt is nagyon fontos, hogy az ágyást megfelelő módon felkészítsük, ássuk fel a talajt, majd gereblyézzük el, és minden nagyobb rögöt távolítsunk el vagy kézzel zúzzunk össze. A magokat itt is sorban kell elvetni majd, takarjuk be a sorokat földréteggel.


Jöhet az öntözés majd pár hét múlva, amikor a palánták kihajtanak, szedjünk ki minden második palántát, mert ha bent hagyjuk az összes növényt, ahogy növekednek, már nem férnek el egymástól a növények. Inkább legyen egy tő erős és dús fűszernövény, mint két gyenge!

Magról könnyedén termeszthetünk bazsalikomot, citromfüvet, kakukkfüvet, majoránnát, köményt, kaprot, körömvirágot, levendulát, petrezselymet, vagy rozmaringot.

Egy pár száz forintos tasakból egy egész fűszerkertet hozhatunk létre akár a kertben, akár a konyhában, vagy a teraszon.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!