A metélőhagyma a hagymafélék családjába tartozó évelő fűszernövény, amelynek hengeres levelei és gyönyörű enyhén hagyma illatú világos lila gömb alakú virágai vannak. Számtalan étel mellé felhasználhatjuk leveleit, kiváló salátába, vajas vagy zsíros kenyérre szórva, de sült húsok mellé is adhatjuk.

Már február végén vethetjük a magokat egy cserépbe, amelyet akár a konyha ablakba vagy bármilyen ablakpárkányba tehetünk. Ha a szabadba szeretnénk a magokat vetni április végén, május elején szórjuk ki a magokat, vagy ültessük ki a már kifejlődött növényeket. A metélőhagymát nevelhetjük egy közepes méretű cserépben, ablakban erkélyen, teraszon vagy kertben is.


Bár jól viseli a napot, de inkább félárnyékos helyre telepítsük a növényt ahol pár óráig éri a fény. Ültetéshez használjunk virágföld és komposzt keverékét, amelybe keverhetünk kevés szerves trágyát is. Nagyon hamar megerősödnek a tövek így ezeket tavasszal vagy ősszel tőosztással lehet szaporítani, szedjük ki a tövet a földből vagy cserépből és egy ásóval egyszerűen vágjuk ketté a tövet, majd ültessük el őket külön-külön. Mivel évelő növényről van szó, a töveket télre sem kell felszedni, ősszel a növény föld feletti részei elszáradnak, majd tavasszal újra kihajtanak.

A metélőhagymát a konyhában mindig frissen használjuk fel a konyhában, mert ezt a fűszert nem lehet szárítani. Ha mégis több a leszedett fűszer, mint amennyit fel tudunk használni, fagyasszuk le jégkocka tartóba, így sokáig eltárolható.


A metélőhagyma nagyon sok C vitamint tartalmazz, és magas az ásványi anyag tartalma is, ezért tavasszal és kora nyáron alkalmas a szervezet vitamin háztartásának feltöltésére. Soha ne főzzük bele az ételbe, csak a legvégén szórjuk rá frissen a hagymát, így 100%-ban érvényesül az íze. Kiváló a sajt és túrókrémek mellé, főzelékekbe, levesekbe, és a burgonyás ételek mellé is.


Zöldmártás metélőhagymával.

Hozzávalók: 300 g zöldfűszer, 2 fej hagyma, 4 kemény tojás, 1 kanál ecet, 2 kanál olaj, 150 g joghurt, 1 csipet cukor, só, bors,1 csokor metélőhagyma.

A zöldfűszereket a metélőhagymával együtt megtisztítjuk és felvágjuk apróra.

Egy tálban összekeverjük az ecetet az olajjal, tejföllel, sóval, cukorral, borssal, majd egy órára betesszük a hűtőbe, hogy jól összeérjen.

A tojásokat megfőzzük, majd megpucoljuk és felvágjuk, majd belekeverjük a mártásba.

Ezt a zöldfűszeres mártást kínálhatjuk húsok, vagy halételek mellé, de nagyon jól illik a nyári grill ételek mellé vagy a fóliában sült burgonya mellé.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!