A városban, a legtöbb otthonhoz, lakáshoz csak egy kis balkon vagy erkély jut a kertészkedésre, de szerencsére itt sem kell lemondanod arról, hogy saját fűszerkerted legyen.


Egyetlen közepes méretű balkonládában vagy egy nagyobb méretű cserépben is kialakíthatsz egy egész mini fűszerkertet, amelyhez mindössze néhány cserép növényre, virágföldre és ültető edényre lesz szükséged.
A fűszerkerted méretét és gazdagságát természetesen nagyban befolyásolja az erkély mérete is, hiszen ha nagyobb hellyel rendelkezel, akkor akár több fűszernövényt is gondozhatsz kora tavasztól késő őszig.


Mire érdemes figyelni a fűszerkert összeállításakor?

Először is, a beszerzés során olyan ültetőedényt vásárolj, amelyben lesz elég helye és tápanyaga a fűszernövényeknek, ne a legkisebb balkonládát és cserepet vedd meg, mert ezekben nem tudnak megfelelően fejlődni a növények. A kertészetben megvásárolt növényeket , a haza szállítás után érdemes egy nagyobb méretű cserépbe vagy edénybe átültetni, mert gyakran már ekkor kinőtték a gyökerek a cserepet.
Laza tápanyagokban gazdag ültető közeget is szerezz be, de ma már speciális fűszernövény ültető közeg is kapható, de egy sima általános virágföld is alkalmas a fűszernövény termesztésre.
Egy 60 cm.-es balkonládába kb. 3 növény fér el kényelmesen, de ha elég széles és mély a balkonláda és eltolva ülteted a növényeket két sorban akár 6 növény is megél a ládában.


A balkon környezteti adottságait is figyelembe kell venned, hiszen a legtöbb mediterrán fűszernövénynek sok napsütésre van szüksége.
Árnyékos teraszra kevesebb fajtát tudsz majd ültetni, de azért ide is lehet fűszernövényeket telepíteni.
A másik fontos feladatod, hogy olyan növényeket párosíts a balkonládába, amelyeknek azonosak az igényei, vagyis a vízigényes fűszernövényt ne ültesd be egy szárazságtűrő növény mellé. A legtöbb hazai bevásárló központban csak a leggyakoribb fűszernövényeket tudod megvásárolni, de ha ellátogatsz egy kertészetbe, meglepődsz, milyen fajta gazdagsággal találod szembe magadat.
A fűszernövényeket bátran párosíthatod ehető virágokkal, mint pl. a körömvirág, vagy a búzavirág, de akár balkonparadicsommal vagy cukkínivel, és salátával is készíthetsz remek összeültetéseket.
A fűszernövények nem csak azért hasznosak, mert nyáron a főzéshez friss vitamindús növényt tudsz szüretelni az erkélyről, hanem azért is, mert színekkel, illatokkal töltik meg a teret. A kakukkfű a rozmaring, vagy a zsálya még a virágával is dekorálja a balkont, így dísznövényként is ideálisak.


A fűszernövények ápolása és gondozása    

A leggyakoribb gondozási hibák közé tartozik a helytelen öntözés, amikor pl. egy vízigényes bazsalikomot összeültetnek egy szárazságtűrő kakukkfűvel, szinte biztos, hogy az egyik növény elpusztul. A másik ilyen gond a kevés napfény, és a tápanyag hiány, hiszen a kisméretű talajban nagyon gyorsan kifogynak a tápanyagok.
Tehát a ládákat és cserepeket napos meleg helyre kell elhelyezni, tápanyagban gazdag ültető közegbe, jól összeválogatva a különböző fajtákat.
Szárazságtűrő és napimádó növények közé tartozik a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó, és a zsálya.
Közepes vízigénnyel rendelkezik a koriander, a citromfű, és az édesfű.
És a vízigényes növények közé tartozik pl. a petrezselyem, a bazsalikom, lestyán, snidling, de ide a citromfű is beleillik ebbe a csoportba.
Egy erkélyen vagy teraszon arra is gondolni kell, hogy vihar idején vagy nagyobb szélben a cserepek és ládák könnyen felborulnak és összetörnek, ezért mindig úgy érdemes elhelyezni a ládákat és főleg a kerámia cserepeket, hogy azok széltől védett helyen legyenek viharos időben.


A balkonláda vagy cserép anyagával és színével is tudsz játékosságot, és stílust vinni a balkonra, hiszen nem mindegy hogy műanyag, terrakotta vagy kerámia edénybe helyezed el a növényeket, de arra figyelj oda, hogy pl. egy fém tálkában vagy kisebb balkonládában nyáron a tűző napsütésen a gyökerek is megégnek.


Jó, ha az ültető edény anyaga és színe is passzol a balkon többi kiegészítőjéhez, így alakíthatsz ki pl. mediterrán stílusú erkélyt, de akár vidéki stílusú balkonkertet is létrehozhatsz.
Mivel a fűszernövényeknek fantasztikus illatuk is van a bennük található magas illaolaj tartalom miatt, néhány fűszernövény összeállítást érdemes elhelyezni pl. a bejárat vagy a balkonra kihelyezett bútorok mellé is, így élvezheted a nyári melegben a bazsalikom vagy a citromfű kellemes illatát a kávézás közben.

Vízelvezetésre is figyelni kell

Bár a legtöbb cserép és balkonláda már előre perforálva van a vízelvezetés érdekében, de ha még nincs vízelvezető nyílás az ültető edény alján, neked kell erről gondoskodni, mert a pangó víz gyorsan a növény pusztulását okozhatja.
Ugyanígy a kaspóban vagy más zárt virágtartóban elhelyezett növényeket is csak úgy érdemes öntözni, hogy a locsolás idejére kiveszed a növényeket a kaspóból, és csak akkor teszed vissza, ha az összes víz már lecsöpögött.
Ültess a balkonra bazsalikomot, kakukkfüvet, oragánót, rozmaringot, citromfüvet, zsályát, bordó levelű bazsalikomot, petrezselymet, zellert, kaprot, borágót, zsázsát, majoránnát, snidlinget, nem fogod megbánni, hiszen a frissen szedett fűszernövénnyel készített ételt mindig finomabb. De a fűszernövényeket akár gyógynövényként is alkalmazhatod, így nyáron csak ki kell menned, szedni pár levél citromfüvet, vagy kakukkfüvet, amelyekből kellemes gyógyteát tudsz főzni, és kortyolgatni, miközben kiülsz a balkonra az illatos fűszerkerted mellé.


A cikk folytatásában megmutatjuk neked a bazsalikom ültetését és gondozását a fűszerkertben


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!