Amikor eldöntjük, hogy fűszerkertet ültetünk, hirtelen mindent szeretnénk és nem is tudjuk, melyiket ültessük, először. Ekkor érdemes átgondolni milyen fűszernövényt használunk a legtöbbször, és hogy milyen gyógynövényt tudnánk otthon alkalmazni.

Természetesen itt is fontos az esztétika, jó, ha tudjuk melyik növény mekkorára fog nőni, milyen színű lesz a virága, és milyen gondozást igényel. Vannak olyan növények, amelyek pl. már magasságukkal is gondot okozhatnak, ilyen lehet az angyalgyökér, az édeskömény, a kapor, és Lestyán is.

Közepesen magasak: bazsalikom, borágó, borsos menta, citromfű, levendula, tárkony és a zsálya.

Alacsony fajták: Kakukkfű, petrezselyem, majoránna, és a metélőhagyma.

De ha kezdő kertészek vagyunk és még nincs túl sok tapasztalatunk kertünkben akár egynyári magokat is vásárolhatunk, amelyek 80% biztonsággal ki fognak kelni kertünkben. Ilyen a körömvirág vagy a borágó. Évelő közül ültethetünk levendulát, mentát, és zsályát is.

A legtöbb fűszer és gyógynövényt tavasszal érdemes elültetni, amikor az idő már kellemesen meleg. Akár szabadföldbe akár cserépbe vagy balkonládába is vethetők. Ezeket a növényeket a kert egyik napos meleg részére ültessük ki, ám ültetés előtt szedjünk ki minden gyomot a kertből és lazítsuk fel a talajt.


Természetesen így sem sikerülhet minden és lehet, hogy egyik vagy másik mag ki sem kell, de ne csüggedjünk jövőre talán az is sikerül. A fűszer és gyógynövényeket ültethetjük kis ládákba-cserépbe vagy akár a sziklakertbe is ahol a levendula vagy a kakukkfű is nagyon mutatós dísznövény lehet. Akinek csak erkélye van, az se bánkódjon, hiszen akár kisebb cserepekbe vagy ládákba is ültethető körömvirág, petrezselyem vagy kakukkfű, ám itt érdemes a magokat is kis tejfölös pohárba elvetni, majd amikor a palánták elérik az 5-10 cm magasságot átültetni őket nagyobb edénybe.

Mivel a föld is kisebb, mint a kertben ültetés után egy hónapra már adhatunk az öntözővízhez némi tápoldatot is, mert a kis cserépből igen hamar kifogy a tápanyag a növényeknek. Ha véletlen túl sok növény kell ki egyszerre és nincs hová ültetni ajánljuk fel a felesleget barátoknak, ismerősöknek, így ők is nevelhetnek saját fűszer kertet. Az erkélyre és konyhaablakban lehetőleg kisebb növényeket termesszünk, amelyek nem igényelnek túl nagy teret maguknak.

A friss fűszernövényt szinte egész nyáron át folyamatosan szedhetjük és akár szárítva akár frissen felhasználhatjuk ételekbe, sütéshez főzéshez, és ne feledjük ezek a növények nem csak finomak, de egészségünkre is hasznosak.

Sok szeretettel várjuk önt is országos növény csere-bere fórumunkban ahol magokat virágokat növényeket lehet cserélni más fórum tagokkal az ország minden pontjáról. >>>>>>>


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!