Az ókorban a Rómaiak híresek voltak a nagy lakomákról és ünnepi ebédekről, ám utána mindig tudták mit kell fogyasztani, hogy, gyorsítsák az anyagcserét.

Enni mi is szeretünk és utána érezzük, hogy talán elég lett volna kevesebb is a finom lakomából.

Ám vannak erre a célra hatásos gyógynövények és teák, amelyek gyorsan enyhítik a kellemetlenséget.

Több országban ma is nagy hagyománya van a keserű növények fogyasztásnak, tavasszal a gyermekláncfű leveleiből készítenek finom salátát, vagy a tárnics nevű növényt eszik a főétel mellé.

Az indiánok egyik kedvenc gyomorerősítő növénye a hidrasztisz amely ma már több országban is ismertté vált, mint emésztési zavarok elleni gyógynövény. Nagyszerű ellenszere a gyomorfájásnak a gyomor teltség ellen is hatásos, és a terhes nőknek émelygés ellen is javallott. Mindkét gyógynövény ma már nálunk is beszerezhető gyógynövény boltokban és drogériákban.

Émelygés ellen hatásos lehet a közönséges cickafark, ami mint gyomnövény van számon tartva pedig egy hatásos sokoldalú gyógynövényi s egyben. A Svájci hegyekben a cickafark az egyik alap gyógynövény a gyógyitaloknál, és gyógyteának is gyakran fogyasztják gyomorbántalmak ellen. Egy-két pohár cickafark teától szinte pár perc alatt elmúlik a gyomorfájdalom és az émelygés.

Nézzük, milyen gyógynövényeket alkalmazhatunk a gyomorbetegségekre

Savtúltengés:

Kínai orvoslás szerint erre a legjobb a kakukktorma magjának főzete, míg az angolok szerint a gyöngyvessző főzete a legjobb gyógynövény.


Puffadás:

A régi népgyógyászatban a macskamenta főzete volt a gyógyír a puffadás ellen gyermekeknek és felnőtteknek is ajánlották.

Emésztés javító:

Az édeskömény magja és a belőle készült tea a leghatásosabb az emésztés javítására, ehhez adhatunk némi rozmaringot is.

Túlzott alkoholfogyasztás:

Aki túl sok alkoholt fogyasztott másnap éreztetni fogja a hatását a fejfájáson kívül a gyomrában is. Erre a legjobb gyógyír egy finom mentetea, amely csökkenti a gyomor émelygését, de a szegfűszeg is hatásos lehet.

Tehát ha fáj a gyomrunk vagy csak túlettük magunkat elég egy csésze finom gyógytea és máris megszűnnek, a kellemetlen tüntetek.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!