Persze nem ránk nézve veszélyes a pásztortáska, hanem főként a szúnyoglárvák számára. Magvai ugyanis nedves környezetben viszkózus anyagot termelnek, amihez a kis testű, vízhez kötődő rovarok hozzáragadnak és elpusztulnak, így akár proto-húsevőként is tud viselkedni.

Ez az Európában őshonos, de a világon sokfelé elterjedt, kertekben, mezőkön, városi területeken, útszélen, töltések mentén is előforduló, nem túl igényes gazféle egész nyáron virágzik. Ilyenkor lehet leszedni a növény virágos, leveles szárának felső részét. Ügyeljünk arra, hogy tiszta helyen gyűjtsük, ne utak, vasutak mentén!


Ez a közönséges virág közismerten vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatású. Napi 2-3 csészényi tea enyhítheti az orr-, gyomor-, bél- és méhvérzést. Erős menstruációs vérzés esetén 8-10 nappal a havi vérzés kezdete előtt napi két csészével indítsuk el a teakúrát.


Klimaxban járó nőknek is érdemes fogyasztani egy hónapon át, majd három hét kihagyással folytatni. Vérző aranyér esetén ajánlatos ülőfürdőt venni. Magas- és alacsony vérnyomás ellen egyaránt alkalmazható. Ugyanakkor várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott! Elhúzódó vérzés esetén pedig orvosi kivizsgálás szükséges.

Hatékonyságát a benne található antioxidáns tulajdonságú flavonoidnak, a vérzéscsillapító peptidnek, kálium- és kalciumsóknak, kolinnak, tiraminnak köszönheti. Magvai, levelei és gyökere ehetőek.


Kínában élelmezési céllal termesztik, a „hirtelensütött pásztortáska-levelek” (Stir-fried Shepherd's Purse leaves) helyi ínyencségnek számítanak.

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!