A sáfrányt ültetheted a kertbe, virágágyásokba a tulipán és jácintok mellé, de akár a fű közé is tehetsz pár hagymát. Akinek nincs túl nagy kertje, de van egy erkélye, vagy terasza, annak sem kell lemondania erről a kis tavaszi szépségről.

A sáfrányok évről évre töretlen sikernek örvendenek a kiskertekben, ebben a széles szín és fajta választék is közrejátszik. Igen nehéz választani a több mint 80 sáfrányfajta közül, szerencsére a kertészetekben egyre nagyobb a választék ebből a kedves színes tavaszi növényből.

A sáfrány ültetése cserépbe:

Ha szeretnénk tavaszra egy szép sáfrányt hajtatni cserépbe, érdemes már ősszel megvásárolni és elültetni a kis hagymákat.

Nagyon fontos, hogy az ültető közeg jó vízáteresztő képességgel rendelkeznek, gyakran a kertészetekben egy nagyon laza homokos talajba vannak ültetve a növények, így neked is ezt érdemes követni, keverd be a virágföldet folyami homokkal, 50-50% arányban.

Ezután tavaszig tegyük a cserepeket, egy sötét és hűvös helyre. Januárban tedd őket egy világos hűvös helyre és kezd el óvatosan öntözni.

Ha a teraszon szeretnéd a cserepes sáfrányokat tartani télen, gondoskodj a fagyvédelemről, vagyis takard be úgy a cserepeket, hogy a hagyma ne fagyjon ki tavaszig. A másik megoldás, ha cserepestől elvermeled a hagymákat, vagyis a kert egy védett zugában leásod a cserepeket a talajba, és betakarod őket falevéllel. Tavasszal, amikor megindul a virágzás, csak ki kell ásni a cserepeket, és bevinni a lakásba. A sáfrány hagymákat csoportosan érdemes elültetni, akár az üresen maradt balkonládákba és cserepekbe is.

Mi a teendő, ha cserepes sáfrányt kapok ajándékba

Ha tavasszal, pl. nőnapra egy cserepes sáfrányt kapsz ajándékba, tedd egy világos, de hűvös kb. 10-12 C fokos helyre, így tovább tart a virágzás, és nagyon kis mennyiségű vizet adj a növénynek.

Az elvirágzás után, ha van kerted, ültesd ki a tavasszal a hagymákat, kb. 8-10 mélyen.

Tavasszal virágzó sáfrány fajták:

Fehér sáfrány (Crocus vernus)

Illír sáfrány (crocus tommasinanus)

Sárgatorkú sáfrány (crocus sieberi)

Korai sáfrány (Crocus chrysanthus)

Ősszel virágzó sáfrányfajta, amelyet viszont nyáron kell elültetni, vagy kiültetni:

Valódi sáfrány (crocus sativus)


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!