Csalódottan nézed a gyönyörű hagymás dísznövényeket a virágpiacon, mert azt gondolod, csak az gyönyörködhet bennük, akinek kertje van? Itt az ideje, hogy átgondold, ugyanis hagymás dísznövényeket otthonodban is tarthatsz. Válassz nárciszt, amarilliszt, jácintot vagy akár íriszt, csodásan mutatnak a lakásban is.

Hagymás növényeket nevelhetsz hagymáról, és várhatod azt az izgalmas pillanatot, amikor az első hajtás kibújik a föld alól. Ám ha a hagymanevelés számodra egy olyan türelemjáték, aminek az eredményét nem tudod kivárni, akkor már kihajtott növényeket is vásárolhatsz, melyeknél csupán néhány hetet kell várni a virágzásra.

 

A tavasz hírnöke, a nárcisz

 

A nárcisz március-április tájékán kapható a balkonra vagy kerti ültetésre, de szobanövényként már februárban is hozzájuthatsz. A nagyvirágú, trombita alakú nárciszok nem is alkalmasak a balkonládába, mert erős szélben könnyen letörnek. A nárcisz szobanövényként is egyszerűen tartható, akár hosszú szárút választasz, akár törpe növésűt. Közepes tápanyagtartalmú talajt szeret, kedveli a napsütést. A földje legyen nedves de ne álljon alatta víz folyamatosan. Az elvirágzott részeket azonnal vágd le, mert elszívja a növény elől a tápanyagokat.

 

A gyönyörű szép amarillisz

 

Az amarililsz egyik leggyönyörűbb otthon tartható hagymás dísznövény. Amerika trópusi és szubtrópusi vidékeiről származik, de a boltokban kapható egyedei természetesen mind nemesített fajták. Januártól áprilisig gyönyörködhetsz a virágjaiban. Szereti a bőséges öntözést, de nem hagymakorában, hanem amikor már megjelentek az első hajtásai. Az elvirágzott kocsányokat mindig távolítsad el, és augusztusig hetente tápoldatozd a növényt. Ezután hagyd el az öntözést fokozatosan, és hagyd elhervadni a leveleket. A hagymát a következő kihajtásig tartsad száraz helyen maximum 15 fokos hőmérsékleten.

A növényről itt olvashatsz bővebb információt

 

A bódító illatú jácint

 

Bódító illata betölti a szoba levegőjét. Ősei még jelentéktelen vadvirágok voltak, ám hála a nemesítők gondos munkájának, egy csodálatos, mutatós, kecses, bájos és varázslatos illatú dísznövényt kaptunk. Többféle színben kapható, de ha lehet, ne szerezd be az összes fajtát, mert némely színváltozatok egyáltalán nem illenek egymáshoz. Forró éghajlatról származik, ezért kifejezetten a meleg, napos helyet kedveli, ugyanakkor a félárnyékot is elviseli. Talaja legyen közepes tápanyagtartalmú. Elvirágzott részeit azonnal el kell távolítani. Amikor a tenyészideje a végéhez ér, és a levelei elsárgulnak, a hagymáját vedd ki a földből, és tárold száraz, hűvös helyen.

                                                                                                                        

A színpompás, igénytelen írisz

 

Írisz, más néven nőszirom, szintén nevelhető otthoni körülmények között, ráadásul igen könnyen, mivel az egyik legigénytelenebb dísznövény. Ugyanakkor az egyik legszebb is, mely számtalan színváltozatban kapható. A tiszta pirosat kivéve szinte minden színárnyalatban hozzájuthatsz a fehértől a barnáig, sőt, gyakori, hogy egyazon virág lepellevelei is eltérő színűek. Nem véletlen, hogy elnevezése a latin szivárvány szóból ered. Szereti a napfényt, nem igényel sok vizet, inkább a száraz, jó vízáteresztő talajt kedveli. Ezért egyszerűen tartható kezdő szobakertészek számára is.

 

Ezek a hagymás dísznövények lakásban is tarthatók, de ha van balkonládád, nyáron oda is ki lehet ültetni őket. Nyugalmi időszakban a hagymákat tartsad hűvös helyen a következő hajtatásig.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!