Ma már igen széles a dáliák fajta gazdagsága a hazai kertészetekben, így a törpe dáliáknál is választhatunk szimpla vagy dupla virágú fajtát.

A 40-60 cm magasra megnövő telt virágú fajtákat gumós változatban árulják a kertészetek, de magról is szaporíthatjuk.

A félig telt és telt virágú fajtákból is vásárolhatunk magkeveréket, amelyek között pl. a Figaro 30 cm magas, a Redskin 500 cm magas,  a rigoletto 30-40 cm magas és a félig telt virágú Sunny 30 cm magasra nő meg.

Sokan nem tudják mi a különbség az egynyári és az évelő dália között. Az évelő dália a következő évben is újra kihajt és virágzik, míg az egynyárit minden évben újra kell vetni és ültetni. Ilyen pl. a 20-40 cm magas topmix dáliák, vagy a 30-60 cm magas Mignon dáliák, amelyeket egynyári növényként kell nevelni.


A törpe dáliákat kimondottan napos kertbe ajánlott ültetni, mivel hatalmas a fényigényük, kiválóak évelő virágágyásokba, utak mentén, vagy balkonládába, dézsába. Erkélyre vagy teraszra is ültethető mivel kis helyen is elfér, és egészen a fagyokig folyamatosan virágzik. Nem csak fajta gazdagságuk feltűnő, de színválasztékuk is hatalmas, hiszen a fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín, ciklámen, és cirmos színben is fellehető.


A magról nevelt dáliákat már március végén szaporíthatjuk, egy-egy cserépbe két-három magot szórjunk el, majd szitáljunk rá vékony föld réteget, öntözzük be, és vigyük világos, de védett helyre, pl. az ablakpárkányra. Az optimális csírázási hőmérséklet 18-20 fok.

A kifejlett palántákat június közepétől kezdjük el kiültetni végleges helyükre, és ne felejtsük el nyáron folyamatosan öntözni, és az elnyílt virágokat eltávolítani, mert így újabb virágzásra serkentjük a növényt.

A gumós dáliákat, érdemes már márciusban egy cserépben előnevelni, majd júniusban szintén kilehet tenni a szabadba. A gumókat ősszel érdemes felszedni és egy 15-18 fokos helyen átteleltetni száraz állapotban.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!