Mivel a lugas alulról teljesen nyitott, attól nem kell félni, hogy az alatta ültetett fű, vagy növények, majd a fényhiány miatt kipusztulnak.

A lugast két féle szerkezettel építhetjük meg, az egyik, ha a lugas egy önálló építmény, a másik, ha valamilyen építményhez, vagy épülethez csatlakozik.

Lugast sok féle anyagból lehet építeni, bár a hegesztett fém lugas a legstabilabb, mégis manapság inkább a fából készült lugasokat választják többen, de ez sem olcsóbb, mint a fémszerkezet ára, hiszen egy 30-50 nm-es lugas alkatrészei akár százezer forintba is kerülhetnek.

Mivel futtassuk be a lugast?

Ma már széles a választék a kertészetben, a kúszó növények családjából, de ezek közül a két legkönnyebben gondozható a vadszőlő, és a borostyán. Ezek a növények nagyon gyorsan befutják a lugast, de ugyanakkor rendszeres erős metszést is igényelnek.

Ha nem csak szép, de hasznos lugasra vágyunk, valamilyen gyümölcsfajtát válasszunk, ilyen lehet a már jól ismert szőlő, vagy alma, és az utóbbi évek egyik nagy slágere a kivi.

Az almatermésűek viszonylag jól viselik a metszést, és különleges derékszögű kanyarokra kényszerítik a fát.

A szőlő pár év alatt a fásodó megvastagodott szárával is betölti a teret, egyedül az elfagyás okozhat gondot, ezért a szőlő lugast érdemes a ház közelébe telepíteni, ahol nem olyan erős a lehűlés.


A telepített oltványt az első évben két rügyre kell visszavágni, ezek az évek folyamán két, akár 1 méteres vesszőt is hoznak. A következő tavaszon a két vessző közül az erősebbiket két világos rügyre kell visszametszeni. Azzal kell számolni, hogy egy szőlőtőke legalább 3-5 nm-nyi lugas felületet befed, ha jól érzi magát és akár 10-15 kg.-nyi termést is hozhat.

A kivi, mint lugas

A kivi az utóbbi években egy slágernövény lett a kertekben, és mivel kúszó növényről van szó, gyönyörű lugas növény válik belőle. Arra azonban ügyelni kell, hogy két lány kivi mellé egy fiú kivit is ültessünk, mert csak így számíthatunk termésre.


A kivit a szőlőtől eltérően kell metszeni, ugyanis a vízszintesen növő egyéves szálvesszőkön hozza a termését. Ezért nem a vesszők kurtításával kell a termést szabályozni. A kivi metszése csak ritkításból, illetve hajtásválogatásból álljon. A porzó kivit nem kell metszeni, csak ritkítani.

Cikkünk megírásában a Cser Kiadó: "Az elfuserált kert megmentése" című könyv nyújtott segítséget.  A könyv megvásárolható a Cser Kiadó weboldalán!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!