Ez a fantasztikus kúszónövény, a medvekörömfélék családjába tartozik, származási helye Kelet-Afrika. A növény szépségét a sárga, narancssárga és fehér színű virágok adják, amelyeknek a közepén „fekete szem” található, amelyek még jobban kiemelik a sárga színeket.

Ma már a legtöbb kertészetben a növény magját, illetve a kifejlett fiatal növényeket is megvásárolhatjuk, gyakran már eleve fel van futtatva a növény egy támasztékra, de ha magról szeretnék otthon szaporítani, gondoskodjuk a kifejlett növény számára támasztékról, itt tehát több lépésben érdemes átültetni a növény egyre nagyobb cserépbe. Futó és kúszónövényként felfuttathatjuk kerítésre, pergolára, de akár egy nagy fa törzsére is kertünkben, vagy a házfalra szerelt rácsra is, mindenhol kiemelkedő színfolt lesz kertünkben.

Egy cserépbe 3-4 magot ültessünk el, márciustól májusig, védett helyre, mivel az ideális csírázási hőmérséklet a magoknak 18-20 C fok.

A palántákat cserépbe, vagy szabadföldbe csak május végén lehet kiültetni, ha a talaj menti fagyok már nem veszélyeztetik a növényt.

A szárnyas feketeszemet napos, széltől védett helyre ültessük, a nyári melegben rendszeresen öntözzük, de kerüljük a pangó vizet.

Mivel a növény a virágzáshoz sok tápanyagot használ fel, érdemes kéthetente az öntözővízhez tápoldatot adagolni, valamint a bokrosodás érdekében a hajtásokat csípjük vissza időnként. Télikertben vagy üvegezett verandán, télen is tovább nevelhetjük a növényt, de ez sajnos csak ritkán lesz sikeres, inkább egynyári növényként tartsuk, és évente telepítsük újra a növényt kertünkbe.

Nagyobb balkonládákba vagy ámpolna cserépbe csüngő növényként is ültethetjük, ám ebben az esetben ne feledjük el a rendszeres metszés, mivel ha túl nagyra hagyjuk a hajtásokat növekedni, idővel már nem tud virágot hozni a tő, kb. 1 méter után már vágjuk vissza a hajtásokat.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!