Szinte a legkisebb kertben is akad egy kerítés, vagy falrész ahová rácsra, vagy pergolára felfuttathatunk egy szép dúsan virágzó kúszónövényt.

A kúszónövények családjában évről évre egyre nagyobb a választék, de mielőtt megvásároljuk a növényt, érdemes a méreteiről, igényeiről tájékozódni, mert vannak olyan kúszónövények, amelyek igen agresszíven növekednek, míg mások akár egy dézsában is szépen fejlődnek.


Japán hortenzia (Hydrangea anomala)

Ez a közkedvelt hortenzia fajta magassága elérheti akár az 5-6 métert is, így csak nagyobb pergolára, vagy fal elé ültessük.

Eredetileg Kelet Ázsiából származik ez a gyönyörű cserje, amely fára vagy akár házfalra is felfuttatható, szinte egy egész virágfalat fog idővel alkotni.

A sok apró kis tapadókorong segítéségével ez a növény szinte bárhová felkapaszkodik, és idővel a szív alakú levelek hatalmas felületet borítanak be.

Hófehér illatos virágai júniustól augusztus közepéig nyílnak.

Akár csak a többi hortenzia fajta ,a kúszó hortenzia is kedveli az árnyékos ,kissé hűvös helyet, és a jó vízáteresztő talajt.

A fiatal növények az első években még télen érdemes a fagyoktól védeni, később már télálló lesz.

Golgotavirág (Passiflora caerula)

A golgotavirág az egyik legszebb egzotikus kúszónövény, az utóbbi években már hazánkban is egyre több kertészetben kapható tavasszal cserepes növényként, de vetőmagot is vásárolhatunk ebből a fajtából. Magassága elérheti akár a 4-5 métert.

A sugaras szimmetriájú kék, illetve lilás virágok júniustól, egészen a nyár végéig nyílnak.

Teraszon ,erkélyen, dézsás növényként is nevelhetjük, ha megfelelő támasztékot tudunk biztosítani a növénynek.

Kedveli a szélvédett, napos kertrészeket, és a tápanyagban gazdag jó vízáteresztő képességű talajt. Fagyérzékeny, így télire egy világos 5-10 fokos fagymentes helyen érdemes átteleltetni.

Szárnyas feketeszem (Thunbergia alata)

Ezt a kúszónövényt gyakran dézsás növényként is árulják a kertészetek tavasszal, mivel a magassága mindössze 2-3 méter, így kisebb edényben vagy dézsában is szépen fejlődik.

Fantasztikus sárga és narancssárga virágai májustól akár októberig is nyílhatnak, tehát egy tartósan virágzó növényről van szó, amely feltűnő színfolt lesz kertünkben.

Jól bírja a napos részeket, de a dús virágzáshoz tápanyagban gazdag talajra van szüksége, így érdemes hetente egyszer az öntözővíz mellé tápoldatot is adagolni.

Ezt olvasta már?

Gyönyörű kúszónövény a búbos lonc

A lilaakác kötözése és metszése

A lugas a legjobb árnyékoló a kertben!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!