Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

A tavasz a megújulás szimbóluma, erősebben süt a nap, és éled a természet. A jó idő közeledtét a szobanövények, és ezen belül az orchideák is megérzik. Ahogy egyre több fény éri a leveleket, megkezdődik a fejlődési időszak. Ilyenkor tündököl a leggyakrabban lakásban tartott orchidea, a Phalaenopsis (lepkeorchidea) és ebben az időszakban nyílnak a papucsorchideák is.

De van még egy ennél is jobb hírünk: létezik egy hely, ahol egyszerre, egy időben láthatsz több ezer virágzó orchideát! A Gardenexpo társrendezvényén, az Orchidea Ünnepen ezerötszáz négyzetméteren csodálhatod meg hazai és külföldi nemesítők növényeit és kompozícióit, melyek több mint 3500 növényből készültek.  Az idei Orchidea Ünnepen öt ország hangulatát mutatják be, képzeletben bejárhatod Perut, Mexikót, Brazíliát, Indonéziát és Kínát.

A hétvégi esemény remek alkalom arra, hogy jobban megismerd a növények királyát és felkészülj a fogadására. Keresd meg számára a legjobb helyet a lakásban, és fogadd meg a  Gardenexpo tippjeit. Ne feledd: március 24-26., Budapest Aréna!

 1. A száraz szobalevegő ellensúlyozása érdekében permetezd naponta az orchideádat szobahőmérsékletű vízzel, ez segít fenntartani a megfelelő páratartalmat.

2. A leveleket töröld le puha textillel, megszabadítva ezzel a télen rárakódott portól.

3. Az elnyílott virág szárakat vágd le, lehetőleg tőnél, és engedd egy kicsit pihenni a növényt a hosszú virágzás után.

 4. A napsütés következtében egyre melegebb a levegő, ezért az orchideákat is gyakrabban kell öntözni, lehet hetente kétszer is.

 5. A cserép alatt soha ne álljon a víz, és ne önts a növény közepébe vizet.

 6. A cserépben az ültetőanyag mindig legyen nedves, de soha ne túlságosan.

 7. A tavaszi virágzású orchideát (pl. Cattleyák) intenzívebben tápozd, és ezzel készítsd fel a közeledő virágzási időszakra.

 8. A meleg levegő segíti a kártevők szaporodását, ezért hetente ellenőrizd az orchideák leveleit, hogy elejét vedd egy esetleges tetűfertőzésnek.

9. A tavaszi teendők közé tartozik az orchideák átültetése is. Legalább kétévente ültesd át speciális ültetőanyagba, és új cserépbe. A lepkeorchideákat elvirágzás után, míg a Cattleyákat az új hajtások megjelenésekor.

 10. Tedd minél világosabb helyre az orchideát, ahol legalább naponta 2-3 órán keresztül éri a fény.

 11. De az ablakpárkányon tartott orchideákat ilyenkor már erős napsugárzás érheti, ezért fontos, hogy árnyékosabb helyre állítsd a növényeket, mert az erős napfény megégeti a leveleket.

Látod, nincs ebben semmi ördöngösség! Ha ezt a tizenegy pontot betartod, akkor nem kell mást tenned, csak gyönyörködni az újabbnál újabb bimbókban.

Március 24-26. között minden orchidearajongót várunk a Budapest Arénában!

 

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!