Szilva fajták a kertben

Ma már nem csak a megszokott kék szilvát találjuk meg a kertekben és a piacon, de a zöld ringló, a piros vörös szilva és a sárga Mirabella sem ritkaság.

A szilvafa egy könnyen nevelhető gyümölcsfa, amely fénykedvelő, és jól tűri a téli hideget, még a késői fagyok sem ártanak neki. Egy szilvafa csemete 4-5 éves korában hoz először termést, addig érdemes a koronát kialakítani, és a gyökérsarjakat eltávolítani. Egy egészséges szilvafa akár 30 évig is elélhet, és évente akár 40-50 kg gyümölcsöt szüretelhetünk róla.

A szilvából számtalan édesség készíthető, de remek lekvár alapanyag, és a fel nem használt, de leszedett szilvát pedig remekül lehet fagyasztani is.

Szilva fajták

A jó szilvás gombóc titka

Bármelyik fajtából lehet finom szilvás gombócot készíteni, és a jó szilvás gombóc titka a jó minőségű lisztben és burgonyában rejlik, na meg a finom érett édes szilvában.

Ha a burgonyát nem sima fazékban, hanem kuktában főződ teljesen más íze lesz, sőt érdemes a különböző burgonya fajtákkal is kísérletezni néha.

Ha szilvás gombócot főzöl, mindig lobogó forró vízbe tedd bele a gombócokat, és 5-6 db.-nál többen ne tegyél a vízbe, mert így nem nyomódnak össze a gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére a gombócok, még várj vele pár percet, majd szedd ki őket, és forgasd bele pirított zsemlemorzsába.

A jó szilvás gombóc titka

Burgonyás szilvás gombóc recept

Hozzávalók:

70 dkg burgonya

30 dkg liszt

25 dkg magvaváló szilva

15 dkg zsemlemorzsa

4 evőkanál olaj

1 egész tojás

1 dkg vaj

2 evőkanál mokka-cukor

1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj

csipetnyi só

a tetejére fahéjas porcukor.

Elkészítés:

A burgonyát mosd meg, majd héjastól főzd puhára. Hámozd meg, és még melegen tört össze egy krumpli nyomóval. Ha már langyosra hűlt, add hozzá a vajat, a tojást és a lisztet. Jól gyúrd össze a tésztát.

Lisztezett deszkán a tésztát nyújtsd ki megfelelő méretűre, kb. 4-5 mm vastagságúra és vágd fel négyzetekre.

 A megmosott és kimagozott szilvát csöpögtesd le, majd a mag helyére egy-egy szem kockacukrot tegyél be, amit előzőleg belemártasz őrölt fahéjban.

A szilvát kissé nyomd össze, majd a tésztakocka közepére helyezd be. Ezután a négy sarkát összefogva gombócokat formázz belőle. Forrásban lévő sós vízben főzd ki, és meleg vízzel öblítsd le. Az időközben olajon megpirított zsemlemorzsába forgasd bele a szilvás gombócokat. Fahéjas porcukorral meghintve tálald melegen. Aszalt szilvával vagy kemény szilvalekvárral is készíthető, de kajszibarackkal is nagyon finom.

85 perc

Nehézség: 3


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!