A mini rózsák az elmúlt évek egyik legkeresettebb cserepes dísznövényei lettek hazánkban is, de kevesen tudják, mihez kezdjenek a növénnyel, hol és hogyan érdemes gondozni őket. Cikkünkben bemutatjuk a mini rózsák legfontosabb gondozási igényeit.

Mini rózsa, szobai rózsa, több néven is illetik ezt a színes, kicsit mimóza jellegű növényt, amely igen visszafogott növekedéséről, alacsony termetéről valamint mini virágairól kapta nevét. Ma már kapható szobai mini rózsa, és a kertészetekben miniatűr kerti rózsa is, amelyek dézsába vagy nagyobb cserépbe is ültethetők, akár erkélyre vagy teraszokra, de kis méretű előkertbe is ideálisak, tehát a miniatűr rózsa és a szoba rózsa nem azonos növény, a szoba rózsát szobanövénynek nemesítették a kertészek, míg a törpe vagy miniatűr rózsát dézsakertekbe, vagy kisebb előkertekbe, ahol nincs hely nagy méretű rózsabokroknak. Ettől függetlenül a szobai mini rózsát is kilehet ültetni a kertbe, évelő dísznövényként.

 

A szobai mini rózsa magassága mindössze 25-35 cm, de kertbe kiültetve akár 50-70 cm nagyságot is elérhet, hiszen attól, hogy egy kertészeti nemesítésnek köszönhetjük ezt a szép dísznövényt, attól még ez is egy rózsafajta.

A mini rózsának nem csak a virágai, de még a levelei is aprók, virágaik pedig akár csak a nagy méretű rózsáknál itt is számtalan színben megtalálhatók. A mini rózsát a 80.-as években nemesítették Holland kertészek, de az évek során számtalan fajta látott napvilágot, így nem meglepő, hogy sokan nem tudnak ellenállni a színes virágoknak a kertészetekben, vagy a bevásárló központokban.

Szobanövény vagy kerti dísznövény a mini rózsa?

Ha elég ügyesek vagyunk akár a kertben, de akár a szobában is tarthatjuk a mini rózsát, de ehhez be kell tartani néhány alapvető szabályt.

  1. A mini rózsát érdemes világos helyre tenni a szobában ahol elég fény éri a növényt, ha pedig a kertbe szeretnénk kiültetni, napos helyet válasszunk számára, mint a normál méretű rózsáknak.
  2. Vásárlás után ültessük át a növényt egy nagyobb méretű cserépbe, és cseréljük le az ültető közeget, laza, jó vízáteresztő képességű virágföld az ideális. A kertészetekben gyakran túl tőzeges az ültető közegük, ezért száradnak ki olyan gyorsan a rózsák vásárlás után.
  3. A legfontosabb gondozási igénye a mini rózsának a megfelelő öntözés, ha szobabába szeretnénk tartani, nagyon fontos, hogy ne száradjon ki a talaj, de ne is legyen állandóan nedves a növény körül. A két locsolás között mindig hagyni kell a talajt kissé szikkadni, de nem kiszáradni. A legjobb, ha a cserepet kavicsokkal teli tálcára helyezzük, így a gyökerek nem fognak állandóan vízben állni, és még párásítjuk is a növény környezetét. Lehetőleg ne tegyük a cserepét szoros zárt kaspóba, ahol az öntözés után megáll a víz. A kertben is ügyeljük az állandó nedvességre, itt se hagyjuk kiszáradni a talaját a mini rózsa körül.
  4. Amennyiben szobában neveljük tovább a mini rózsát, párásítsuk a környezetét, mert a túlszáraz levegő miatt, hamar tönkre megy kedvencünk, erre a célra egy szobai párásító berendezés, vagy a virágtálcára szórt apró fehér murva is ideális.
  5. Átültetés után várjunk egy hónapot, de utána már folyamatos tápanyag utánpótlásra lesz szüksége a növénynek, mert a kis mennyiségű talajban egy virágzáskor a növény minden tápanyagot felhasznál, és ha ezt nem pótoljuk, nem fog újabb virágot hozni a növény. Akár csak a többi rózsának, ennek a miniatűr fajtának is igen magas a tápanyag igénye.
  6. A metszés akár csak a többi rózsánál itt is nagyon fontos, ezért minden virágzás végén vágjuk vissza hajtásokat, egyes kertészek azt javasolják, hogy tavasszal vagy a virágzás végén egyszerűen vágjuk vissza az egész növényt kb. 8-10 cm magasságban, vagy a felére, így erőteljes dús hajtásokat fogunk kapni, tömött bokros formában.

 

Tehát ha ajándékba kaptál egy vagy több cserép mini rózsát, nőnapra, anyák napjára, vagy születés és névnapra, figyelj oda, az átültetésre, az öntözésre, tápanyag utánpótlásra, és a metszésre és évről évre gyönyörködhetsz a növény szépségében, hiszen évelő növényként akár a kertben is áttelel, így hamarosan te is rajongóvá válsz és gyűjteni fogod az újabb és újabb színeket és fajtákat.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!