Ha úgy döntöttél, hogy belevágsz a lakáskertészkedésbe, itt az idő, hogy beszerezz néhány fontos kelléket és eszközt, most ezeket mutatom meg neked.

Akárcsak a kertben itt is szükséged lesz néhány alapvető eszközre ahhoz, hogy kertészkedni kezdj otthonodban. Ezeket a kellékeket egyszer kell megvásárolnod, de hidd el megéri, mert utána sokkal könnyebb lesz a munkád, és szebbek lesznek a növényeid is.

Mielőtt belevágsz a bevásárlásba, írj egy pontos tervet, a növények összeírásával, valamint érdemes a helyiségeket is felmérni, hol mekkora edény, cserép fog elférni, mert itt minden centiméter számítani fog. Menj végig a lakáson, és nézd meg, hol tudsz majd növényeket, polcokat, vagy virágtartókat elhelyezni.

Cserepek, tálak és ültető edények

Ültető edény nélkül nem fogsz tudni kertészkedni, de nem szükséges azonnal a kertészetbe rohanni, nézz körül otthonodban. Egy régi kopott lábos, egy magányos bögre, egy kopott öntözőkanna is ideális lehet növények ültetésére. Ha ezeket összegyűjtötted, jöhet a bevásárlás, cserepek, ültető edények és hajtató tálcák beszerzésére. Utóbbi a magvetéshez kell, de ha te inkább kész növényeket szeretnél vásárolni a kertészetben, erre nem is lesz szükséged.

Itt nagyon fontos, hogy ismét mérd fel melyik növényhez milyen ültető edényt fogsz felhasználni, hiszen vannak növények, amelyek kevesebb talajjal is beérik, míg mások a gyökérhossz miatt több virágföldben érzik jól magukat. Ha mikro zöldeket szeretnél termeszteni, nekik nincs szükségük túl sok helyre, így kisebb helyen is elférnek, kisebb ültető edényben. De ha sárgarépát vagy paradicsomot szeretnél termeszteni, már sokkal nagyobb edényre, vagy cserépre lesz szükséged.

Még a fűszernövényeket is érdemes egy nagyobb méretű cserépbe átültetni, hiszen a kis mennyiségű talajból nagyon gyorsan kifogy a tápanyag, és tápanyag nélkül nem fognak megfelelően fejlődni a növények.

Szükséged lesz még kertészkesztyűre és ültetőlapátra is.

Vízelvezetés

Bármilyen edénybe ülteted a növényeket, fontos a megfelelő vízelvezetés, vagyis az edény alján legyen egy lyuk, ahol a felesleges víz el tud távozni. A hajtató tálcáknál is érdemes megnézni, hogy az edény alján legyen lyuk, mert így a magoncokat is könnyebb alulról átitatni vízzel, de ugyanez a helyzet a balkonládákkal, amelyeken gyakran csak a lyuk helye látható, de nincsenek átlyukasztva.

Az edények anyaga

Érdemes szétnézni a kertészetekbe, hiszen manapság számtalan anyagból készülhet az ültető edény, ilyen pl. a műanyag, a kő, agyag, fém, és a fa. Mind az anyaggal, mind a formákkal és a színekkel is tudsz játszani az ültetés során.

Talaj

A jól megválasztott talaj nagyban hozzájárul a kertészkedés sikeréhez, ezért itt nem érdemes spórolni, de a „kimegyek a hátsó udvarba és szedek, egy kis földet” részt  felejtsd el. A profi kertészek már maguk keverik be az ültető közeget a növények igényéhez igazodva, de egy kezdő lakáskertésznek ez még gondot okozhat. Ma már szerencsére a kertészetben számtalan előre bekevert ültető közeg közül választhatsz, akár magvetéshez, palántaneveléshez, zöldségekhez, fűszernövényekhez, vagy szobanövényekhez. Érdemes ezeket külön –külön az adott növényekhez társítva beszerezni, mert nagyon sokat számít a jól összeállított földkeverék. A kertészetekben kapható földkeverékek számtalan egyéb anyaggal vannak bekeverve, ilyen lehet a tőzeg, a perlit, a homok, marhatrágya, kókuszrost, csontliszt, fakéreg, komposzt és a vermikulit is.Egyszerűbb, ha készen megveszed mindezt szakszerűen bekeverve egy zsákban.

 

Ha valamilyen oknál fogva mégsem tudsz előre bekevert virágföldhöz hozzájutni, készíts egy jó vízelvezető képességű talajt, vagyis egy általános virágföldet keverj be komposzttal, perlittel, vagy kókuszrosttal, de a tőzeg is lazítja a talajt. Ha ezt a keveréket összekevered vízzel, akkor egy ideális palánta földet kapsz. Akkor megfelelő a víz és a föld állaga, ha nyomás nélkül is összeáll, és ha elengeded, nem esik szét darabkaira, de nem is csurog ki belőle a folyadék.

Hamarosan jön a sorozat harmadik része, ahol további részleteket mutatok neked a lakáskertészkedéshez.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!