Ha nincsen sok helyed otthon, hogy szobanövényeket tarts, vagy egyszerűen csak lenyűgöz a mini növényekkel beültetett florárium látványa, akkor a florárium készítést neked találták ki. Nem minden növény alkalmas arra, hogy mini üvegházban nevelkedjen. Eláruljuk, melyek valók florárium , és hogyan alakítsd ki saját kis üvegházadat.

A mini floráriumok előnye, hogy nem foglalnak sok helyet, a bennük élő növények nem igényelnek különösebb gondozást, és igen mutatós látványelemei a lakásnak. Megosztjuk veled a florárium készítés fortélyait, és azt is, mely növényeket lehet és érdemes üvegben tartani.

Mely növények alkalmasak floráriumban való nevelésre?

A mini floráriumokban sajátos mikroklíma uralkodik. Ha teljesen zárt, akkor olyan párás környezetet teremthetsz benne, amiben a meleg, nedves, trópusi körülményeket kedvelő növények érzik jól magukat, ha viszont nyitott, akkor száraz benne a levegő, és abban boldogan élhetnek pozsgás növények és kaktuszok.

Az egyik legkülönlegesebb növény, melyet floráriumban tarthatsz, az a szakállbromélia.

A szakállbromélia szereti a nedvességet, ám a légáramlást is, ezért ő nyitott floráriumba való. Különlegessége, hogy nincs szüksége talajra a növekedéshez, mivel a levegőből veszi fel a nedvességet a levelein keresztül. Ezért igényli a gyakori vízpermetezést. Egyszerűen egy kavicságyba rögzített díszes fatörzshöz köthető, és máris biztosítva van az ideális élőhely számára.

Szintén nyitott floráriumba ültethető az afrikai ibolya, mivel nedves körülmények között a levelei rothadásnak indulnak. Nyitott üvegházba kerülhet a pozsgafa is, mely nem bánja, ha olykor kiszárad a földje, valamint a pozsgás növények és a kaktuszok is, melyek száraz körülmények között érzik jól magukat.

A zárt florárium nedves, nehezen kiszáradó talajt, és magas páratartalmat tud biztosítani, ezért a trópusi körülményeket igénylő növények zárt üvegházba valók. Ilyen az igazán bájos és mutatós hálóslevél, a törpebors, vagy a szeplősarc.

Mire lesz szükséged a floráriumi növényneveléshez?

  • Először is kell egy vagy több üvegedény, szögletes vagy gömb alakú. Sokféle kapható, lehet, akár egy kis akvárium is. A lényeg, hogy legyen annyira széles a nyílása, hogy a kis növényeket bele tudd ültetni.
  • Speciális ültetőközegre is szükség lesz, nedves környezetbe agyaggranulátum ideális választás, száraz helyre pozsgás ültetőközeg való. Ezen kívül kavicsok, kövek is kerülhetnek a floráriumba díszítésnek, és kisebb kavicsok a vízelvezető réteg kialakításához. Valamint szükséged lesz faszénre is.
  • Pálcikák vagy nagy csipesz a beültetéshez és egy hosszú nyelű kanál.
  • Vízpermetező flakon.

Hogyan válaszd ki a növényeket?

Fontos, hogy figyelembe vedd a florárium méretét, és olyan növények kerüljenek bele, melyek kényelmesen elférnek. Mivel általában egy floráriumba többféle növény kerül összeültetésre, lényeges, hogy csakis olyanok kerüljenek egy helyre, melyeknek a fény-, a tápanyag-, a víz- és a páratartalom igényük azonos.

A florárium kialakítása lépésről-lépésre

  • A florárium aljába először is ki kell alakítani egy vízelvezető réteget, mivel a florárium alja nem lyukas, így a felesleges víz sem fog tudni távozni. Vízelvezető rétegnek egy ujjnyi vastag kavicsréteg jó választás lesz. Erre kerül egy centiméteres faszénréteg, mely egyrészt tápanyagokat tartalmaz, másrészt megelőzi a gombásodást. Majd jöhet a speciális ültetőközeg: agyaggranulátum, vagy pozsgásoknak való homokos talaj. Ezeket a műveleteket egy hosszú nyelű kanál segítségével könnyedén megoldhatod. Ha csak Tillandsiát, azaz szakállbroméliát tartanál a floráriumban, akkor csak egy stabilan rögzített fadarabra lesz szükséged, amihez odakötözheted a növénykéket.

 

  • A növényeknek válaszd ki a tetszőleges helyét a floráriumban, majd alakíts ki kis mélyedéseket, ahová ültetheted őket. Két pálcika segítségével fogd meg a kis növényeket, és helyezd a végleges helyükre. Csipeszt is használhatsz, ha azzal ügyesebb vagy. A pálcikával nyomkodd le a talajt a növény gyökere körül. Lényeg, hogy stabilan álljon. Ha szükséges, kanállal tegyél még földet köré. A növények levele lehetőleg ne érjen az üveghez, különösen a napnak kitett növényeknél fontos ez, mivel megéghet a levelük.

 

  • Utolsó lépésként helyezd el a dekorációs elemeket a floráriumba, például a kavicsokat a növények közé.

Nincs más hátra, mint megtaláld a legideálisabb helyet floráriumod számára, ahol a növények az igényeiknek megfelelő fényviszonyok között élhetnek. Megfelelő gondozással sokáig gyönyörködhetsz növényekkel beültetett floráriumodban.

A folytatásban:5 szobanövény, amelyek a levelükkel teszik látványossá otthonodat


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!