A mikrozöldekben az a legjobb, hogy akár a 4. emeleten is tudod őket könnyedén termeszteni, a legkisebb energia és anyagi ráfordítással, ráadásul a gyerekek is örömmel fogyasztják a kis zöld egészséges hajtásokat. A magok ültetése után 10 nap múlva már szüretelheted a finom mikrozöldeket,amelyeknek beltartalmi értékük kiugróan magas, pl. a vöröskáposzta mikrozöldben 69-szer több K-vitamin van, 6-szor több C-vitamin és 40-szer több E-vitamin van a kifejlett káposztához képest, ill. antioxidánsokban is gazdagok. Megmutatjuk, hogyan tudsz mikrozöldeket termeszteni otthonodban!

Miben termeszd a mikrozöldeket?

 

A mikrozöldek napjaink legújabb slágernövényei, melyek méltán kaptak helyet az egészséges táplálkozásban. Nem véletlen, hogy egyre többen szeretnének megpróbálkozni az otthoni termesztésével. Szerencsére ez igazán egyszerű feladat, nem kell hozzá más csak egy világos ablak, víz és egy jó ültetőközeg.

A mikrozöldek hasonlítanak a csírákhoz, de nem azok, hanem fiatal zöldségnövények valódi levelekkel. A kifejlett növényhez hasonlóan bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban, ám sokkal kisebbek, ezért lehet őket helytakarékosan, otthon tartani. Termesztésükhöz még föld sem kell, elég, ha steril ültetőközeget használsz, amivel sokkal higiénikusabb lesz a termesztés.

 

A steril termesztőközeg előnyei:

  • nagyon jól működik beltéren, így biztosítja számodra, hogy egész évben, télen is hozzájuss friss és vitamindús zöldekhez.
  • helytakarékosan termeszthetsz, akár egy konyhaablak is elegendő helyet nyújt.
  • víztakarékos és környezetbarát megoldás, mivel az ültetőközegek többször felhasználhatók, és talajtrágyázáshoz tovább hasznosíthatók.
  • higiénikusabbá és tisztábbá válik a termesztés. A föld könnyen kiszóródik, és baktériumokat is tartalmaz, a steril ültetőközeg azonban tiszta és biztonságos alternatíva föld helyett.

 

Mi az a hidropónikus növénytermesztés?

 

Ezt a fajta termesztést már mindenki megismeri gyerekkorában. Ugyanis amikor például vizes vattán csíráztatunk babot – ami kötelező iskolai feladat volt biológia órán – akkor éppen ezt a termesztést végezzük. A hidropónikus növénytermesztés azt jelenti, hogy a növényeket föld nélkül termesztjük, helyette tápoldattal és vízzel neveljük, és valamilyen földtől eltérő ültetőközegbe ültetjük. A mikrozöldeket pontosan így lehet termeszteni! A talajt helyettesítheted tőzeggel, jutával, kenderrel, vagy kókuszrosttal. Utóbbi a mikrozöldek egyik legnépszerűbb ültetőközege.

 

Melyek a legnépszerűbb ültetőközegek?

 

Tőzeg ültetőközeg

A tőzeg nem más, mint mohanövények bomlásterméke. Létezik fehér és fekete tőzeg. Könnyű, szálas szerkezetű, rostos, nagy mennyiségű vizet képes felvenni és tárolni, amellett, hogy megőrzi magas légtérfogatát, így nem füllednek be a gyökerek.

 

Kókuszrost ültetőközeg

A kókuszrost a kókuszdió héjának feldolgozásával készül, melyet szálas szerkezetű vagy szemcsés rostokká aprítanak. Leggyakrabban kókuszrost tégla formájában találkozhatunk vele, mely víz hatására megduzzad, szálakra bomlik és remek, levegős, magas víztároló képességű ültetőközeget kínál.

 

Perlit ültetőközeg

Hőkezelt vulkanikus kőzet, mely fertőzés- és csíramentes. Jelentős mennyiségű vizet képes felvenni és tárolni, ám folyadékmegkötő képessége alacsony, ezért napi szinten kell öntözni. Korlátlan gyakorisággal újrahasznosítható. Szokták keverni tőzeggel vagy kókusszal is.

 

Mikrozöldek termesztése steril ültetőközegben

 

A mikrozöldek termesztése valóban gyerekjáték. Tölts meg egy tiszta tálcát vagy papírtálcát az ültetőközeggel, és kövesd a mikrozöld csomagolásán található útmutatót. Általában 2-3 evőkanálnyi mag szükséges, amit szét kell  oszlatni az ültetőközegen úgy, hogy sehol ne maradjon magnélküli hely. Lehetőleg új vízspriccelővel tartsd a magvakat nedvesen minden nap, míg ki nem csíráznak. A csírázásig lehetnek sötét helyen, de utána már ablak mellé kell, hogy kerüljenek. Csapvízzel is öntözhetsz, de érdemes egy napig állni hagyni a vizet, hogy a klór leülepedjen. Mikor megjelentek az első valódi lomblevelek, akkor jött el az aratás ideje. Ollóval vágd le a hajtást, a gyökerekre nincsen szükség. Mindig aznap, frissen fogyaszd el a mikrozöldet.

 

Ha teljesen kezdő kertészkedő vagy, de nagyon szeretnél mikrozöldet termeszteni, válassz mikrozöld ültetőcsomagot, mely mindent tartalmaz, ami a sikeres termesztéshez kell.

 Hogyan építsd be az egészséges táplálkozásba a mikrozöldeket?

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, de nem tudod ,hogyan kezdj hozzá? Nem szeretnél sok pénzt áldozni új élelmiszerekre, és nem tudsz egyik napról a másikra áttérni egy új étrendre? Semmi gond, a mikrozöldekkel gyerekjáték lesz az egészséges táplálkozás, hiszen csupa öröm naponta csipegetni a friss mikrozöld hajtásokat, és finom szendvicseket vagy salátát készíteni belőlük. Megmutatjuk, hogyan hatnak szervezetedre a mikrozöldek!

Így hatnak egészségedre a mikrozöldek

A mikrozöldek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nem véletlenül. Az ételeket, szendvicseket megszórva velük úgy tűnhet, mintha csak mutatós, zöld díszként szolgálnának. Ám apró méretük ellenére rengeteg vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaznak. Igazán értékes tápanyagforrást jelentenek testünk számára!

A mikrozöldek fiatal, 2-7 cm magasra növő, aromás ízű zöldségek. Nem tévesztendők össze a csírákkal, melyek 2-7 napos csíranövények, míg a mikrozöldeket 7-21 napos korukban fogyasztjuk, mikor már valódi leveleket fejlesztenek. A mikrozöldek éppen olyan gazdagok vitaminokban, mint a kifejlett zöldségek, csak mivel sokkal kisebbek, és így akár a konyhaablakban is termeszthetők, sokkal egyszerűbben hozzájuk juthatunk.

Miért érdemes neked is termesztened otthon? Eláruljuk!

A mikrozöldek szupergazdag tápanyagforrások

A mikrozöldek fajtától függően különbözhetnek egy kicsit a tápanyagokban, de általában gazdagok vitaminokban, magnéziumban, káliumban, cinkben és rézben. Sok bennük a sejtfiatalító klorofill, enzim és az antioxidáns. A mikrozöldekben lévő tápanyagok hozzájárulnak az idegrendszer, az izmok és az immunrendszer megfelelő működéséhez, a bőr, a köröm és a haj szépségéhez, a csontok egészségének megőrzéséhez. A mikrozöldekben olyan antioxidáns polifenolok vannak, melyek segíthetnek az erek kitisztításában, csökkenthetik a káros koleszterinszintet. A magas koleszterinszint az erek és a szív egészségének egyik legfőbb ellensége, így a mikrozöldekkel csökkentheted a szívbetegségek kockázatát.

A mikrozöldek csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

A mikrozöldek szénhidrátban szegény táplálékok, ezért minden egészséges étrendnek fontos részét képezik. Elősegítik a sejtek hatékonyabb cukorfelvételét, gátolhatják az elhízást, és segíthetnek kontroll alatt tartani a vércukorszintet már kialakult diabétesz esetén is. Korunk rettegett betegségei, a rák és az Alzheimer-kór rizikója is kisebb lehet a mikrozöldek rendszeres fogyasztásával. Mindez a mikrozöldekben található antioxidáns poifenoloknak és különleges vegyületeknek köszönhető, melyek elpusztítják a rákkeltő szabad gyököket a testben, és gátolják a gyulladások kialakulását, melyek szintén a súlyos betegségek kiindulópontjai.

 

Hogyan építsd be a mikrozöldeket az étrendedbe?

A mikrozöldeket számtalan módon fogyaszthatod, a lényeg, hogy mivel ezek értékes élő táplálékok, nyersen érdemes enni őket, mivel a hőkezeléssel elpusztíthatnád értékes vegyületeiket. Meleg és hideg fogások mellé egyaránt kínálhatod. A mikrozöldeket teheted szendvicsbe, salátába, pizzára, köretbe, levesekbe, omlettre, szendvicskrémbe, krémsajtba, grillezett és sült ételek mellé. Értékesebbé teheted a turmixokat és smoothie-kat is, ha mikrozöldekkel gazdagítod ezeket. Érdemes rendszeresen fogyasztani őket.

Ha imádod az egészséges ételeket, és szeretnél friss zöldeket fogyasztani, próbáld ki a Mikrozöld Ültetődobozt! Ezzel az egyszerű eszközzel könnyedén termeszthetsz saját mikrozöldeket akár a konyhádban is. Ezek a kis növények tele vannak tápanyagokkal és antioxidánsokkal, tökéletes kiegészítői az egészséges életmódnak. Ragadj meg te is egy adag frissességet otthonodban a Mikrozöld Ültetődoboz segítségével!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!