A levendula az egyik legszebb dísznövényünk, mely egyúttal értékes fűszer és gyógynövény is. Ideális választást jelent, ha egy nem nagy igényű, könnyen gondozható, mégis kedves és mutatós, lepkecsalogató növényt keresel a kertedbe. A levendula csoportosan ültetve a legszebb, és minden tekintetet magára vonz. De hová érdemes ültetni?

A levendula a maga egyszerűségében gyönyörű, megérdemli, hogy fő helyre kerüljön a kertedben. Feltéve, hogy ez a hely kellően napos, száraz, a talajban nem reked meg a víz, és nem bővelkedik tápanyagokban. Bizony, a levendula ilyen spártai körülményekhez van szokva, olyannyira, hogy tápoldatozva, öntözve és árnyékos helyen nem csak a virágzása fog elmaradni, de a növény élete is véget ér.

 

A levendula igényei

 

A levendulának több fajtája is van, a legismertebbek az angol és a francia levendula, de bármelyik fajtát is választod, az igényeik megegyeznek. A levendula a mediterrán térségből származik, és eredeti élőhelyén a napsütötte, forró, sziklás, homokos, sovány talajú vidékek lakója. Ezért annak érdekében, hogy a kertedben szépen pompázzon, ugyanilyen körülményeket kell biztosítanod számára.

 

A levendula ültetése

 

A tavasz tökéletes időpont a levendula ültetésére, de ha elmulasztottad, akkor ősszel is sort keríthetsz rá, a lényeg, hogy ne fagyjon az idő. Mindenképpen olyan helyet nézzél ki számára a kertben, ahol tudod, hogy naponta több órán át oda süt a nap. Csoportosan ültesd, akkor lesz igazán szép. Szegélynövényként is jól mutat a kerítés mellett, vagy a kerti út mentén.

A levendulatövek között hagyjál legalább 50 cm-t, hiszen egy félcserjéről van szó, ami igazán terebélyes növénnyé fog cseperedni. Egyes fajtáknál a cserje átmérője akár 1 méteres is lehet. Ezért ültetésnél a fajta sajátosságait is vedd figyelembe.

 

Árnyékos helyen, tápanyagdús, savanyú talajban és öntözve nem fogja jól érezni magát, sőt, halálra lesz ítélve. Olyan helyre ültesd, ahol naponta legalább 7-8 órán át éri a napsütés. Locsolni sem kell feltétlenül, hiszen a természet adta csapadékmennyiség elegendő számára, csak extrém szárazságban érdemes vizet adni neki. A talaja legyen enyhén lúgos kémhatású, ha ez nem adott, akkor mésszel lúgosíthatod a földet. Nem kell tápoldatozni, sem trágyázni, a talaja lehet kimondottan sovány, száraz, kavicsos.

 

Ha a kerted talaja tápanyagdús, vay éppen agyagos és rossz a vízelvezetése, akkor ültetés előtt mindenképpen át kell alakítanod a levendula számára. Az agyagos talajt homokkal és kavicsokkal javíthatod fel, hogy kellő legyen a vízelvezetése.

 

A levendulát óvatosan vedd ki a cserépből, és tedd az előre kiásott ültetőgödörbe. Alaposan temesd be földdel, jól nyomkodd le a gyökerek körül. Ültetés után még 3-4 hétig locsoljad rendszeresen, hogy megerősödjön a gyökérzete, de utána magára hagyhatod. A levendulatöveket mutatós, kisebb-nagyobb kavicsokkal rakhatod körbe. Ennek több funkciója is van, egyrészt nagyon kellemes hangulatot teremt, másrészt meggátolja a gyomosodást, pótolja a meszet a talajba, és a levendulára érkező pillangók számára is kellemes pihenőhelyet jelentenek.

 

Láthatod, hogy a levendulával nincsen sok gond. Ám amilyen egyszerű igényű növény, olyan gyönyörű!

És ha szeretnél még többet megtudni a levenduláról olvasd el ezt a cikket is: Ezt jó ha tudod a levenduláról ültetés előtt!

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!