A levendula egy gyönyörű örökzöld félcserje, amely minden évben fantasztikus lila illatos virágokkal örvendeztet meg minket. Gondozása és nevelése igen egyszerű, tavasszal ültessük el a magokat a kert egy napos meleg részébe, így nyár végére már levendula illat tölti be kertünket.

Ám a levendula nem csak egy szép kerti virág, de mint gyógynövény, sőt akár fűszernövényként is felhasználhatjuk. A benne található illóolaj tartalma, a rozmaringsav, keserűanyagok, és csersavak hatása által válik belőle gyógynövény. Hatása: nyugtató, epehajtó, étvágyjavító, gyulladáscsökkentő, és vízhajtó.


A levendula virágokat akár frissen akár szárítva is felhasználhatjuk, tegyünk pl. a párnákba egy kevés szárított levendula virágot és máris jobban alszunk éjszaka. A belőle készült tea más gyógyfüvekkel kombinálva csökkentik az idegfeszültséget, a szívpanaszokat, de a szédülés és migrén ellen is hatásos. A belőle kivont illóolajat, ha kockacukorra csepegtetjük, enyhíti a gyomor és szívpanaszokat.


Egy fárasztó feszült nap után az illóolajat csepegtessük bele egy párologtatóba, és este vegyünk egy jó forró levendulás fürdőt, így szinte azonnal érezzük jótékony hatását. Fejfájás esetén dörzsöljük be halántékunkat vagy az orrtövet levendulaolajjal, gyulladásra pedig készítünk borogatást a virágából.


A levendulaolajjal készíthetünk különböző kozmetikumokat házilag, és a szárított virágból készült levendulás cukrot használhatjuk süteményhez, vagy nyári jeges teához.

Ne felejtsük, hogy a levendula nem csak egy szép illatos kerti virág, hanem egy igen sokoldalú gyógynövényünk is.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!