A Hortenzia (Hydrangea macrophylla) eredetileg Kelet Ázsiában őshonos ahol, mint erdei aljnövény él. Ma már több ezer fajtáját nemesítették ki a kertészek, így formában és színben is hatalmas a választék.  Sajnos az tény hogy a nemesített fajták sokkal igényesebbek lettek az utóbbi években, mint régen, de egy kis odafigyeléssel szép hortenzia nevelhető kertünkben. A hatalmas ernyő, buga vagy kerek virágokkal és páratlan színvilággal a kert kiemelkedő díszévé válhat a hortenzia, ha megfelelően gondozzuk.

Hortenzia gondozása

Az első gondozási igényt a hortenziánál,máris a szülőföldje adja meg számunkra ahol, mint erdei aljnövény él, vagyis csak félárnyékos helyre szabad ültetni a növényt. A kertészetekben és virágboltokban fehér, kék, rózsaszín vagy épp piros színben is láthatók ezek a páratlan szépségű növények, ám ha megveszünk egy kék színű hortenziát, az hamar csak fehér színű virágokat fog hajtani.

Hortenzia gondozása

Mitől lesz kék a hortenzia?

A hortenzia virágok színét a föld PH értéke, vagyis a sav foka határozza meg. A savanyú talajban a virágok kék színben nyílnak, majd míg a meszes talajon a piros vagy rózsaszín virágok lesznek többségben a semleges talajon pedig a fehér virágú hortenzia a gyakori.

Így ha szeretnénk tudni milyen színű hortenziát, várhatunk kertünkben, érdemes a talaj pH értékét megmérni. A növény egy árnyékos védett helyre telepítsük, majd nyáron ne felejtsük el rendszeres öntözni. Ahhoz hogy a földje ne száradjon ki érdemes mulccsal körbe venni a tövét.

Kék színű hortenzia titka

Hortenzia metszése

A kerti hortenziát nem érdemes visszavágni, elég, ha az elnyílt virágokat, és az esetleges elszáradt hajtásokat eltávolítjuk, ám a bugás hortenziát érdemes minden évben visszametszeni. A savanyú talajban jól megférnek egymás mellett pl. a rododendronokkal, vagy más díszcserjével. Ha szeretnénk kék színű hortenziát látni kertünkben, érdemes egy ültető gödröt kiásni, majd fekete fóliával kibélelni, és ez savanyú virágfölddel feltölteni, majd ebbe elültetni a növényt.


Hortenzia ültetése a kertbe

A hortenzia csak árnyékos és hűvös helyen érzi jól magát. Ne tegyük tűző napra, vagy túl meleg helyre, mert pár hét alatt kipusztul. Az ideális hőmérséklet a 15-17 fok, és ne érje közvetlen napsütés a növényt. Nyáron tartsuk a földjét egyenletesen nedvesen, ne hagyjuk kiszáradni, kerüljük a csapvizet, csak lágy vízzel, vagy esővízzel öntözzük. Áprilistól a nyár végéig adjunk neki tápoldatot hetente egyszer.

Tehát ha a hortenziát a megfelelő pH értékű földbe ültetjük egy árnyékos kert részbe, és rendszeres locsoljuk, ugyanolyan szép lesz a növény akárcsak nagymamáink kertjébe.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!