A dézsakertet az erkélyen, teraszon vagy akár kisebb kertben is kialakíthatjuk a lényeg, hogy szebbnél szebb növényeket ültessünk nagyobb dézsákba vagy különleges cserepekbe. Ezeket a növény összeültetéseket később kedvünkre rendezhetjük és kombinálhatjuk kertünkbe.

Gondolta volna kedves olvasó, hogy egy nagyobb dézsába vagy edénybe akár burgonyát is nevelhet? Aki rendelkezik egy nagyobb terasszal, előkerttel ahol nyáron meleg van és süt a nap, bátran ültessen dézsakertet érdekes egyedi haszonnövényekkel.

Hazánkban is egyre kedveltebbé váltak a mediterrán jellegű ételek így a hozzájuk tartozó fűszernövények is. Itthon a szárított fűszernövény az elterjedt pedig tavasztól késő őszig mi magunk is megtermelhetjük a szükséges friss zamatos vitamindús fűszernövényeket.

Cserépbe, vödörbe, vagy dézsába is ültethetjük a fűszernövények széles választékát így pl. oragánót, rozmaringot, kakukkfüvet, levendulát. Ma már a legtöbb virágbolt, és élelmiszer áruház is tart fűszernövényeket cserépben érdemes ezekből beszerezni pár cseréppel és ezeket nevelni tovább kertünkben.


A gyakorlottabb kertészek magvetéssel is megpróbálkozhatnak kora tavasszal, majd a kifejlett palántákat május elején érdemes a kertbe kiültetni. A fűszernövények akár csak egy virágzó dísznövény nyáron virágaival díszíti kertünket, de emellett fantasztikus illatot kölcsönöznek kertünknek.


Zamatos gyümölcsparádét is kialakíthatunk, hiszen ma már számtalan dézsás törpe növésű gyümölcsfa vár ránk a kertészetekben, amelyeket egy nagyobb dézsában nevelhetünk a teraszon. Legyen szó almáról, körtéről, vagy egresről különleges dísze lesz a kertnek vagy terasznak. Arról nem is beszélve, hogy a nyár közepétől valódi friss ízletes gyümölcsöt szüretelhetünk kertünkben.


Kevesen tudják, hogy a zöldségeket is nevelhetjük cserépben, ezek közül az egyik legmutatósabb a saláták családja, amelyek színes leveleikkel meglepő díszei lehetnek a dézsakertnek.

Ültethetünk tépősalátát, jégsalátát, vagy a fodros lollo rossó fajtát. Emellett a balkonparadicsom, a balkon szamóca, a tojásgyümölcs, a borsó vagy bab is kiváló növény lehet a dézsakertbe, amelyek nem csak leveleikkel, de akár virágukkal is emelik a kert fényét és pompáját.


Tehát aki rendelkezik egy nagyobb kerttel vagy terasszal, gyűjtse össze a nagyobb cserepeket, dézsákat vagy edényeket és alkossa meg a saját dézsakertjét számtalan izgalmas ehető növényekkel, amelyek nem csak szépek, de később ízletesek is lesznek.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!