Akinek van a kertjében leander, az tudja, hogy ezt a növény már fagyos idő beálltával érdemes bevinni téli szálláshelyére, mert gyorsan megfázik. Ahogy a hőmérséklet tartósan nulla fok köré süllyed, a növényt ideje védett fagymentes helyre vinni. De az sem mindegy hogyan telelteted át a leandert!

leander téli növényvédelme

A leander teleltetése lépésről lépésre

  1. Ha a leandert nyáron kiültetted a szabadfölbe, ősszel szedd fel, vágd vissza a hajtásait és kissé a gyökerét is, majd ültesd be megfelelő méretű virágcserépbe, és így vidd be a téli szálláshelyére.
  2. Ha már eleve cserépben tartottad nyáron, pl. a teraszon, elég, ha a hajtásait kissé visszavágod, és így vidd be télire.
  3. A téli szálláshely legyen világos vagy félárnyékos, ahol 5-10 C fok közötti hőmérséklet az ideális. Ez lehet egy félárnyékos vagy világos, de fagymentes pince, garázs, egy fűtetlen folyosó, vagy télikert. Ha egy védett teraszon szeretnéd a leandert teleltetni, szigeteld le a padlót a cserép alatt, és az összekötött lombozatot tekerd körbe szigetelő anyaggal, így védve a növényt a hidegtől, mert egyes fajták -10-15 fokig is kibírják a hideget így.
  4. Csökkentsd le a locsolás mennyiségét, de ne hagyd télen sem kiszáradni teljesen a földjét, a tápoldatozást pedig teljesen hagyd el. Minél magasabb a hőmérséklet a téli szálláshelyen, annál jobban kell odafigyelni, hogy a növény ne száradjon ki.
  5. Ha télen a leander levelei lepotyognak, ne ijedj meg, ez egy természetes folyamat, tavasszal majd újra kihajt.
  6. Ne feledkezz meg a növényvédelemről, mielőtt beviszed a növényt a téli szálláshelyére, vizsgáld át a leveleket, a hajtásokat, mindkét oldalon, hogy nincs –e rajta pajzstetű, Ha kell, egy speciális szerrel kezeld le a növényt, mielőtt beviszed teleltetni. Ha a kártevőkkel együtt viszed be a növényt az enyhén meleg helyiségbe, azok elszaporodnak, és tavaszra az egész növényt elpusztítják. Télen is érdemes átvizsgálni időközönként a növényt, mert a kártevők ekkor is akcióba lendülhetnek. Ha a teleltetőhelyen magas a levegő páratartalma, a gombás betegség támadhatja meg a növényt, ekkor rendszeresen szellőztetni kell.

Leander teleltetése fűtött lakásban

Sok otthonban nem lehet megoldani a leander téli gondozását ideális körülmények között, ezért gyakran egy fűtött, de világos helyen tartják ez a szép mediterrán növényt. Ekkor a leander még télen is új hajtásokat, leveleket hoz, és gyakran még virágzik is, a tulajdonos legnagyobb örömére.

Ennek viszont az lesz a hátránya, hogy a növénynek nem lesz nyugalmi időszaka, mivel télen is a növekedésre összpontosít, így nyáron kevesebb virágot fog hozni, vagyis a leander kimerül, és nyárra már nem lesz energiája növekedni és virágozni. Ám ha más megoldást nem találsz a leander teleltetésére, természetesen ezt az utat kell választanod.

Ám ebben az esetben fontos, hogy csak annyit locsold a növényt, hogy a földje és gyökerei ne száradjanak ki, nem kell túl locsolni, de a kiszáradástól is védeni kell.

Mediterrán leander bokor

Sajnos a fűtött meleg szobában a kártevők is támadnak, így ebben az esetben már ősszel a bevitel előtt érdemes egy megelőző védekező kezelést elvégezni, és télen folyamatosan figyelni kell a növény hajtásait, nehogy a kártevők meglepjenek. Próbáld meg a lakáson belül úgy elhelyezni a növényt, hogy az a fűtőtesttől minél messzebb kerüljön, egy kevésbé meleg helyiségben sikeresebb lesz a teleltetés.

Ha fűtött szobában tartod télen a leandert, ne az legyen a célod, hogy szép virágzó növényed legyen, hagyd, hogy kipihenje magát kedvenced, mert csak így fog nyáron dús virággal megajándékozni téged.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!